Продукти
за около 24 палачинки | за около 12 палачинки |
250 грама брашно | 125 грама брашно 20 мл |
500 ml прясно мляко (може да се замести наполовина с вода) | 250 ml прясно мляко (може да се замести наполовина с вода) |
3 големи или 4 малки яйца | 2 малки яйца |
2 щипки сол | 1 щипкa сол |
1 супена лъжица пудра захар; | 1 чл пудра захар; |
1 прах ванилия; | 1 чл ванилия |
1 супена лъжица олио | 1 чл олио |
20 грама разтопено масло | 10 грама разтопено масло |
Приготовление: Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана. Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар
- В сместа да ви кажа слагам и канела.
- А понякога слагам в тестото малко доматено пюре и джоджен. Става нещо съвсем различно, може да се консумира със солени неща - сирене, кашкавал, или друго по твоя преценка, и тогава пък сладката плънка е изключена
Брашно | Яйца | ||||
250 г | 1 | ||||
250 г | 4 | Порции: 14
Начин на приготвяне: | |||
500 г | 2 | Продукти: 500гр. брашно Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват прибавя се час от лимонадата и брашно барка се докато стане сместа като боза, като се изпече, веднага се намазва с шоколада и се навива на руло по желание се слага и бита сметана | |||
600 г | 4 | Продукт | |||
600 г | 5 | Продукти: Начин на приготвяне: | |||
180 | 3 | Тесто за Френски палачинкиС миксер се разбиват всички съставки, като се спазва следната последователност: яйцата, половината от прясното мляко, маслото, щипка сол, половината брашно. Разбива се известно време и се добавя останалото брашно. Ако тестото стане много гъсто се добавя и останалото мляко (или част от него, докато се получи необходимата гъстота). Намазва се дъното на тефлонов тиган с минимално количество олио и се изпържват палачинките
| |||
125 | 4 | Кайзершмаррн - Императоски палачинкиРазделят се белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват на пяна, добавят се щипка сол и щипка захар, долива се млякото на струя, после малко по малко се слага брашното, като се бие непрекъснато. Тестото се оставя да набъбне, около 30 минути. Белтъците се разбиват с ваниловата захар на сняг и се объркват в тестото, внимателно. В тиган се стапя 10 г масло (1 с.л.) и се налива 1/4 от тестото. Пече се на слаб котлон около 4-5 минути, докато засъхне отгоре, а отдолу е златисто. Накъсва се с две дървени лопатки и парченцата се обръщат и доопичат. Поръсва се със захар и тигана се друса, докато карамелизира захарта. Слага се в чиния и чак там се поръсва с пудра захар. По традиция се сервира с Австрийски сливов мус (Zwetschgenröster), но и с компот от сливи е много вкусен. | |||
100 | 2 |
Палачинка ВиенаВ дълбок съд се приготвя сместа за палачинката от яйцата, млякото и брашното. В подходящ тиган се запържва половината ябълка с малко маргарин, изсипва се палачинковата смес и се поръсва със стафидите. Когато е достатъчно добре запържена, палачинката се обръща и се поръсва с филирания бадем и захарта. Изчаква се малко и се накъсва хаотично на едри парчета. Сервира се в предварително поръсена с пудра захар и канела чиния, отгоре може да се полее с плодов топинг. | |||
Палачинки "Сюзет
Брашното, яйцето, 1/2 ч.ч. (100 мл) вода, портокаловия сок, олиото и солта се разбъркват добре и сместа се оставя да престои половин час. Правят се палачинки от тестото, които се пържат в масло. Палачинките се прегъват на четвъртинки, поставят се в подходящ съд и се покриват с кърпа. Портокаловия и лимоновия сок се смесват със захарта, заливат се палачинките, налива се сгорещения ликьор и се запалва. | |||||
1/2 ч.ч | 3 | Яйцата се разбиват и към тях се слага по малко от брашното и млякото, докато се получи гладка каша. Прибавя се постепенно при разбъркване останалото мляко. В тиган, намазан с масло, се изсипва по 1-2 лъжици от сместа (според тигана). След като се изпържат от двете страни, палачинките се намазват с конфитюр, навиват се на руло или се прегъват на триъгълници, поръсват се с пудрата захар, ароматизирана с ванилията, заливат се със сиропа и се поднасят. | |||
1чч | 3 | Разбиват се яйцата, прибавя се млякото, брашното и солта. Разбива се тестото и с черпак се сипва в нагорещен тиган с много малко олио да се пече палачинката. Когато е готова се обръща да се изпече и от другата страна и се гарнира по вкус и желание. | |||
1чч | 1 | Продукти: Начин на приготвяне: | |||
150 г | 3 | Креп - основна рецепта
Около един час преди приготвянето се разбъркват всички продукти с миксер - при разбиване на ръка, готовата смес трябва да се прецеди през ситна цедка. След това се загребва от сместа и в тиган се изпържват тънки палачинки. След като се приготвят и навият с плънка по избор всички палачинки се поставят в чист тиган, предварително намазан с мазнина и се подгряват отново. Алкохолът се подгрява в отделен съд, заливат се палачинките с него и се запалват. Когато пламъците изгаснат се поръсват с пудра захар. | |||
1,5 ч.ч | 3 | Разбиват се яйцата, млякото, брашното и водата. В намазан с масло и нагорещен тиган се изпържват една по една и се редят в тавичка една върху друга намазани с масло. Сервират се топли и всеки си маже с мед каквото количество иска. | |||
Класическа рецепта за палачинки Продукти за около 8 броя:
Приготвяне: | |||||
2,5ч. | 3 | Продукти: Начин на приготвяне: | |||
3чч | 3 | Продукти: 3 ч.ч брашно Начин на приготвяне: | |||
., | 3 | Яйцата, заедно с киселото мляко, содата и солта се разбиват. Добавя се постепенно 400 мл хладка вода и отново се бърка. След това се прибавя брашно постепенно, докато течността се получи с гъстотата на боза. В тефлонов тиган се загрява около 100 мл олио. Олиото се прехвърля в отделен съд и с него се намазва тигана винаги преди да се сложи поредната палачинка. Палачинките се пържат от двете страни и се поднасят по желание с конфитюр или солена плънка. | |||
Ирландски палачинки
Брашното се размива с млякото, добавят се яйцата, разтопеното масло, захарта, индийското орехче и ромът и се разбърква течно гъсто тесто. В сгорещена мазнина се пържат тънки палачинки. Сервират се поръсени със захар, наредени една върху друга и гарнирани с резенчета лимон. | |||||
,. | 4 | Порции: 2 Продукти: Начин на приготвяне: | |||
7 сл | 4 | Порции: 4 Продукти: Начин на приготвяне: | |||
4-6 с.л. | 2 | Печена палачинкаРазбиват се яйцата, брашното, млякото и солта и сместа се изсипва в намазнена тавичка. Пече се в гореща фурна. Палачинката се изважда и още топла се поръсва със сирене или мармалад. Навива се на руло и се реже на парчета. | |||
35гр. | 1 | Продукти: 6 кафени лъжички разтопено масло Начин на приготвяне: | |||
Продукти: Начин на приготвяне: | |||||
1,5 ч.ч. | 2 | Продукти: Начин на приготвяне: | |||
- | 4 | Палачинка ДюкиВсички продукти се смесват. От сместа се гребва с черпак и се изпичат палачинки в тефлонов тиган без мазнина. | |||
Дантелени палачинкиТестото за палачинки се слага в найлонова торбичка. Отрязва се единия ъгъл - много малко. В тиган се шприцова от сместа във формата на дантела и се изпържва от двете страни. Поднася се със сметана и плодове или друго по избор. | |||||
Марокански палачинки Багрир (Baghrir
Смесва се маята в брашното. В половината вода се стапят захарта и солта, слага се бакпулвера, по желание и яйце. Допълва се останалата вода и се слага брашното, като се бърка с дървена лъжица. Получава се рядка смес, която или се разбива с миксер (3-4 минути) или се сипва в блендер и се разбива (30 секунди). Тестото се покрива и се оставя да престои 30 минути. | |||||
Лебеди от палачинкиЯбълката се разрязва наполовина и се отрязват 2 парчета като полумесец - не много дебели. Две палачинки се намазват тънко със сладко и в единия край се слага 1 парче ябълка, като половината остава отвън като глава, а другата се се завива с палачинката, но така че да се оформи като птица. С парченца от ябълката се оформят крилата. От нарязани тънки парчета ябълка се правят розички за декорация. Другите 2 палачинки се сгъват на триъгълник. В чиния се нареждат два лебеда един срещу друг, а отстрани - другите 2 палачинки и се украсяват със сметна или друго по избор. |
No comments:
Post a Comment