Sunday, May 23, 2010

Най-вкусните палачинки

Класическата рецепта за палачинки

Продукти


за около 24 палачинки за около 12 палачинки
250 грама брашно 125 грама брашно 20 мл
500 ml прясно мляко (може да се замести наполовина с вода) 250 ml прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки яйца 2 малки яйца
2 щипки сол 1 щипкa сол
1 супена лъжица пудра захар; 1 чл пудра захар;
1 прах ванилия; 1 чл ванилия
1 супена лъжица олио 1 чл олио
20 грама разтопено масло 10 грама разтопено масло

Приготовление: Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана. Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар

 
Вариянт
  1. В сместа да ви кажа слагам и канела.
  2. А понякога слагам в тестото малко доматено пюре и джоджен. Става нещо съвсем различно, може да се консумира със солени неща - сирене, кашкавал, или друго по твоя преценка, и тогава пък сладката плънка е изключена
Брашно Яйца  
250 г 1

250 г 4

Палачинки на джемиле

Порции: 14

  • Продукти:
    250гр. брашно
    4 яйца
    250 мл.вода
    300 мл.прясно мляко
    щипка сол
    щипка захар
    1 суп. л. масло или олио

Начин на приготвяне:
Слага се първо водата после млякото, яйцата, солта, захарта олиото и се разбърква докато се разбърка всичко после се добавя и брашното и се бърка. Слага се в тигана и се наглеждат да не изгорят

500 г 2

Палачинки с лимонада

Продукти:

500гр. брашно
1 лт. лимонада
2 яйца
1 щипка сол
400гр. течен шоколад

(изпратете снимка)

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват прибавя се час от лимонадата и брашно барка се докато стане сместа като боза, като се изпече, веднага се намазва с шоколада и се навива на руло по желание се слага и бита сметана

600 г 4

Супер-мега вкусни палачинки

Продукт
Ще ви трябват:
1. 600 г. брашно
2. 4 яйца
3. 1 л. прясно мляко
4. 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа изсипвате част от брашното.
2. Добавяте яйцаата и бавно слагате част от млякото.
3. Слагате още малко брашно и разбърквате, добавяте още мляко.
4. Слагате останалата част от млякото (може да добавите малко газирана вода) разбърквате и слагате 1 ч.л сол за вкус.
5. Бъркате и добавяте брашно докато тестото стане с гъстота на боза.
6. В предварително нагрят и намазан с олио тиган почвате пърженето (от двете страни).
7. Намазвате палачинките с пълнеж по желание

   

600 г 5

Сладка палачинка

Продукти:
600г. брашно
1л. прясно мляко
5 яйца
щипка сол
50г. масло
половин ч.ч. захар
1 ванилия
200г. масло
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се 50г. масло и пак се бие. Прибавят се млякото, брашното, солта и ванилията, бърка се. В нагорещен тиган се слага малко олио и се пържи

180 3

Тесто за Френски палачинки

  • 3 бр. яйца
  • 180 г брашно
  • 50 г масло
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • олио
    С миксер се разбиват всички съставки, като се спазва следната последователност: яйцата, половината от прясното мляко, маслото, щипка сол, половината брашно. Разбива се известно време и се добавя останалото брашно. Ако тестото стане много гъсто се добавя и останалото мляко (или част от него, докато се получи необходимата гъстота). Намазва се дъното на тефлонов тиган с минимално количество олио и се изпържват палачинките
    • Тесто за Френски палачинки
    • 120 г масло
    • 120 г настъргани бадеми
    • 120 г захар
    • 6 бр. яйца
    • 2 с.л. ром
    • 50-100 г настърган шоколад

      В купа се размесват бадемите, захарта, яйцата, омекналото масло и рома. Разбърква се добре, докато се получи кремообразна смес. С тази смес се намазва половината от всяка палачинка, добавя се малко настърган шоколад и се похлупва. Палачинките се нареждат в намазана с масло тавичка и се запичат в предварително затоплена до 180 С фурна.
      При сервиране се поръсват с шоколад.

  • 125 4

    Кайзершмаррн - Императоски палачинки

  • 125 г брашно
  • 375 мл прясно мляко
  • 4 бр. яйца
  • 30 г захар
  • 1 пакет ванилена захар
  • 30 г захар
  • 40 г масло
  • щипка сол
  • пудра захар

    Разделят се белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват на пяна, добавят се щипка сол и щипка захар, долива се млякото на струя, после малко по малко се слага брашното, като се бие непрекъснато. Тестото се оставя да набъбне, около 30 минути. Белтъците се разбиват с ваниловата захар на сняг и се объркват в тестото, внимателно. В тиган се стапя 10 г масло (1 с.л.) и се налива 1/4 от тестото. Пече се на слаб котлон около 4-5 минути, докато засъхне отгоре, а отдолу е златисто. Накъсва се с две дървени лопатки и парченцата се обръщат и доопичат. Поръсва се със захар и тигана се друса, докато карамелизира захарта. Слага се в чиния и чак там се поръсва с пудра захар. По традиция се сервира с Австрийски сливов мус (Zwetschgenröster), но и с компот от сливи е много вкусен.
    * В един от най-разпространените варианти в тестото се слагат и накиснати в ром стафиди.

  • 100 2

      Палачинка Виена

    • 2 бр. яйца
    • 150 мл прясно мляко
    • 100 г брашно
    • 2 бр. ванилия
    • 30 г стафиди
    • 70 г филиран бадем
    • 100 г захар
    • 1/2 бр. ябълка
    • маргарин

    В дълбок съд се приготвя сместа за палачинката от яйцата, млякото и брашното. В подходящ тиган се запържва половината ябълка с малко маргарин, изсипва се палачинковата смес и се поръсва със стафидите. Когато е достатъчно добре запържена, палачинката се обръща и се поръсва с филирания бадем и захарта. Изчаква се малко и се накъсва хаотично на едри парчета. Сервира се в предварително поръсена с пудра захар и канела чиния, отгоре може да се полее с плодов топинг.

        Палачинки "Сюзет
    • /2 ч.ч. (100 г) брашно
    • 1 бр. яйце
    • 1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
    • 1 ч.л. (5 мл) портокалов сок
    • 1 ч.л. (5 мл) олио
    • масло за пържене
    • щипка сол
    За соса:
    • сок от 1/2 портокал
    • 1 с.л. (10 г) пудра захар
    • 3 с.л. (30 мл) ликьор Коантро
    • лимонов сок

    Брашното, яйцето, 1/2 ч.ч. (100 мл) вода, портокаловия сок, олиото и солта се разбъркват добре и сместа се оставя да престои половин час. Правят се палачинки от тестото, които се пържат в масло. Палачинките се прегъват на четвъртинки, поставят се в подходящ съд и се покриват с кърпа. Портокаловия и лимоновия сок се смесват със захарта, заливат се палачинките, налива се сгорещения ликьор и се запалва.

    1/2 ч.ч

    3
  • 1/2 ч.ч. (100 г) брашно
  • 3бр. яйца
  • 1 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
  • конфитюр или сладко
  • 40 г масло
  • 2 с.л. (20 г) пудра захар за ръсене
  • щипка сол
  • ванилия
  • плодов сироп за заливане

    Яйцата се разбиват и към тях се слага по малко от брашното и млякото, докато се получи гладка каша. Прибавя се постепенно при разбъркване останалото мляко. В тиган, намазан с масло, се изсипва по 1-2 лъжици от сместа (според тигана). След като се изпържат от двете страни, палачинките се намазват с конфитюр, навиват се на руло или се прегъват на триъгълници, поръсват се с пудрата захар, ароматизирана с ванилията, заливат се със сиропа и се поднасят.

  • 1чч 3
  • 1 ч.ч пресято брашно
  • 3 бр. яйца
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 щипка сол
    Разбиват се яйцата, прибавя се млякото, брашното и солта. Разбива се тестото и с черпак се сипва в нагорещен тиган с много малко олио да се пече палачинката. Когато е готова се обръща да се изпече и от другата страна и се гарнира по вкус и желание.
  • 1чч 1

    Бързи палачинки

    Продукти:
    1 ч.чаша брашно
    1 ч.чаша вода
    2-3 с.л.захар
    1 белтък
    на връхчето на лъжица-сол

    Начин на приготвяне:
    Всичко се слага в купа и се бърка с миксера. Намазвате тигана с маргарин

    150 г

    3

    Креп - основна рецепта


    • 150 г брашно
    • 3 бр. яйца
    • щипка сол
    • 750 мл прясно мляко (част от млякото може да се замени с разтопено масло)
    • 20 мл ром за фламбиране
    • пудра захар за поръсване
    • плънка по избор

      Около един час преди приготвянето се разбъркват всички продукти с миксер - при разбиване на ръка, готовата смес трябва да се прецеди през ситна цедка. След това се загребва от сместа и в тиган се изпържват тънки палачинки. След като се приготвят и навият с плънка по избор всички палачинки се поставят в чист тиган, предварително намазан с мазнина и се подгряват отново. Алкохолът се подгрява в отделен съд, заливат се палачинките с него и се запалват. Когато пламъците изгаснат се поръсват с пудра захар.
    Тиганът за приготвяне на креп не е много голям, оптималния размер е 15 см, но варира от 12-18 см.

    1,5 ч.ч

    3
  • 3 бр. яйца
  • 300 мл прясно мляко
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. вода
  • масло за мазане
  • мед за мазане
    Разбиват се яйцата, млякото, брашното и водата. В намазан с масло и нагорещен тиган се изпържват една по една и се редят в тавичка една върху друга намазани с масло. Сервират се топли и всеки си маже с мед каквото количество иска.
  •    

    Класическа рецепта за палачинки

    Продукти за около 8 броя:

    • 2 яйца
      около 2 чаши пр. мляко (400 мл)
      около 2 чаши брашно
      щипка сол
      олио 2-3 суп. лъжици

    Приготвяне:
    В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1-2 супени лъжици олио.
    Загрейте тигана. При тефлонов тиган можете да не използвате мазнина.
    Поставете около един черпак от сместта и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката

    2,5ч.

    3

    Супер палачинки

    Продукти:
    2,5ч. чаши брашно
    3 яйца
    сол на вкус
    2ч.чаши вода-топличка/но не вряла/

    Начин на приготвяне:
    Разбиваш много добре, ако разбиваш с кухненски робот още по-добре. Правиш изливки в тефлонов тиган без мазнина. Печеш от двете страни и след това ако искаш мажеш с масло или друга плънка ако е в друг тиган слагаш малко мазнина. /доза за един компотен буркан - 2 яйца, сол, брашно и вода

    3чч 3

    Палачинките на Дани

    Продукти:

    3 ч.ч брашно
    3 яйца
    4 с.л захар
    1 с.л олио
    щипка сол
    1 ч.ч кисело мляко +1 ч.л сода
    1 ванилия

    вода до получаване на по-рядка смес в зависимост от вкуса
    масло за намазване

    Начин на приготвяне:
    Разбиваме яйцата и захарта добре. В киселото мляко добавяме содата и чакаме да \"бухне\". Към сместа прибавяме останалите продукти. За получаване на по-рядка каша се добавя пожелание вода. В сгорещен тиган се сипва от сместа. Готовата палачинка се маже веднага с масло

    ., 3
  • 3 бр. яйца
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • сол
  • брашно
  • мазнина за пържене

    Яйцата, заедно с киселото мляко, содата и солта се разбиват. Добавя се постепенно 400 мл хладка вода и отново се бърка. След това се прибавя брашно постепенно, докато течността се получи с гъстотата на боза. В тефлонов тиган се загрява около 100 мл олио. Олиото се прехвърля в отделен съд и с него се намазва тигана винаги преди да се сложи поредната палачинка. Палачинките се пържат от двете страни и се поднасят по желание с конфитюр или солена плънка.

  •    

    Ирландски палачинки


    • 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
    • 3 бр. яйца
    • 40 г масло
    • 1/4 ч.ч. (50 г) пудра захар
    • брашно
    • щипка канела
    • щипка индийско орехче
    • 1 ч.л. (5 мл) ром
    • захар
    • 1 бр. лимон

    Брашното се размива с млякото, добавят се яйцата, разтопеното масло, захарта, индийското орехче и ромът и се разбърква течно гъсто тесто. В сгорещена мазнина се пържат тънки палачинки. Сервират се поръсени със захар, наредени една върху друга и гарнирани с резенчета лимон.

    ,. 4

    Палачинки 2

    Порции: 2

    Продукти:
    брашно колкото да стане малко по гъсто от боза
    4 яйца
    2ч. л. захар
    1ч. л. сол
    1 кисело мляко
    3 - 4 кофички вода
    1 ч. л. сода за хляб
    1 с. л. сметана ( за сладкиши сладка)
    1с.л. течен маргарин

    Начин на приготвяне:
    Чупиш яйцата в една купа. Слагаш захарта и солта и бъркаш. След това слагаш млякото и пак бъркаш. После слагаш водата, содата за хляб, сметаната, течния маргарин, брашното и бъркаш хубаво .
    послепис : Брашно колкото да стане малко по гъсто от боза !

    7 сл 4

    Голяма палачинка

    Порции: 4

    Продукти:
    7 препълнени с.л. брашно
    4 яйца
    500 мл. прясно мляко
    щипка сол
    щипка захар
    щипка сода за хляб
    125 г. масло
    бурканче конфитюр

    Начин на приготвяне:
    Яйцата се разбиват, добавя се млякото, брашното, содата, солта и захарта. Разбърква се до хомогенна смес. В тавата от фурната се слага маслото да се разтопи , изсипва се сместа и се пече. Като се извади от фурната се маже с конфитюр и се завива на роло.

    4-6 с.л.

    2

    Печена палачинка

  • 4-6 с.л. брашно
  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • щипка сол
  • шипков мармалад
  • пудра захар за поръсване
  • орехи за поръсване
    Разбиват се яйцата, брашното, млякото и солта и сместа се изсипва в намазнена тавичка. Пече се в гореща фурна. Палачинката се изважда и още топла се поръсва със сирене или мармалад. Навива се на руло и се реже на парчета.
  • 35гр.

    1

    Палачинка пухчо

    Продукти:
    За тестото:
    35гр. брaшно
    1 ч.л. нишесте
    1/2 ч.л.захар
    1/2 ч.л. олио
    щипка сол
    1 ванилия
    1/2 чаша бира
    1 яйце.

    6 кафени лъжички разтопено масло
    6 кафени лъжички счукани бадеми
    6 кафени лъжички мед
    6 супени лъжички ром
    За тестото:
    35гр. брaшно
    1 ч.л. нишесте
    1/2 ч.л.захар
    1/2 ч.л. олио
    щипка сол
    1 ванилия
    1/2 чаша бира
    1 яйце.

    Начин на приготвяне:
    В дълбок съд се смесват брашното и нишестето. Прибавят се солта, олиото, захарта, яйцето и ванилията. Разбърква се и постепенно се прибавя бирата, като се бърка непрекъснато, докато се получи гладко тесто. В сгорещен и леко намазан тиган на силен огън се изпържват палачинките от двете страни. Отделно се запържват бадемите на слаб огън с маслото. Прибавя се медът. С тази смес се намазва всяка палачинка. Навива се на рола и се нареждат една до друга в затоплен съд. Заливат се с рома и се запалва веднага. Ромът се загрява предварително, защото ако е студен няма да се запали.

       

    Палачинка със спанак

    Продукти:
    Прави се смес за палачинки прибавя се спанак.
    За планката:
    крема сирене
    пресен пипер
    копър и течен маргарин.

    Начин на приготвяне:
    Намазваме вече приготвената палачинка със плънката, завиваме на руло, режем на пънчета подреждаме в чиния отгоре се гарнира с настъргани моркови, маслини и копър.

    1,5 ч.ч.

    2

    Червени палачинки

    Продукти:
    1,5 ч.ч. брашно
    2 яйца
    1 ч.ч. прясно мляко 
    2 яйца
    1 с.л. доматено пюре или сварено и пасирано червено цвекло
    щипка захар
    сол

    Начин на приготвяне:
    Яйцата се разбиват, прибавя се прясното мляко, брашното, пюрето, захарта, солта. Бърка се и се пържи.

    - 4

    Палачинка Дюки

  • 4 бр. яйца
  • 4 с.л. овесени ядки
  • 4 с.л. извара
  • 8 с.л. прясно мляко (нискомаслено)

    Всички продукти се смесват. От сместа се гребва с черпак и се изпичат палачинки в тефлонов тиган без мазнина.

  •    

    Дантелени палачинки

    Тестото за палачинки се слага в найлонова торбичка. Отрязва се единия ъгъл - много малко. В тиган се шприцова от сместа във формата на дантела и се изпържва от двете страни. Поднася се със сметана и плодове или друго по избор.

        Марокански палачинки Багрир (Baghrir
    • 1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно
    • 1 и 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно
    • 1 с.л. захар
    • 1 ч.л. сол
    • 1 ч.л. бакпулвер
    • 1 пакетче суха мая (7 г)
    • 4 и 1/2 ч.ч. вода
    • 1 бр. яйце по желание
    • масло
    • мед

    Смесва се маята в брашното. В половината вода се стапят захарта и солта, слага се бакпулвера, по желание и яйце. Допълва се останалата вода и се слага брашното, като се бърка с дървена лъжица. Получава се рядка смес, която или се разбива с миксер (3-4 минути) или се сипва в блендер и се разбива (30 секунди). Тестото се покрива и се оставя да престои 30 минути.
    В тефлонов тиган се слага един черпак от тестото, като се оставя да се разлее само. Температурата не трябва да е много висока. След като тестото отгоре изсъхне, се оставя още около 1-2 минути без да се обръща. Вади се и се слага настрана. Така се изпича останалото тесто. Добре е палачинките да се вадят в широк съд или върху хартия за печене, и да не се застъпват много.
    В тигана се стопява масло, около 1 с.л. и му се налива мед, около 1 с.л. Палачинката се слага с незапечената страна в маслото и се изпича, или се разклаща само да поеме, а остава светла. Повтаря се с останалите палачинки.
    Сервират се със счукани орехи или бадеми, извара, пресни плодове или ментово желе.
    Без яйцето палачинките са подходящи за постите, като накрая вместо в масло се запържват в орехово или фъстъчено олио.

       

    Лебеди от палачинки


    Ябълката се разрязва наполовина и се отрязват 2 парчета като полумесец - не много дебели. Две палачинки се намазват тънко със сладко и в единия край се слага 1 парче ябълка, като половината остава отвън като глава, а другата се се завива с палачинката, но така че да се оформи като птица. С парченца от ябълката се оформят крилата. От нарязани тънки парчета ябълка се правят розички за декорация. Другите 2 палачинки се сгъват на триъгълник. В чиния се нареждат два лебеда един срещу друг, а отстрани - другите 2 палачинки и се украсяват със сметна или друго по избор.

    No comments:

    Post a Comment

    Subscribe Now: standard

    Ratings and Recommendations by outbrain

    За мен

    Tuscola, il, United States
    Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation