Sunday, December 27, 2009

Постни сърми

Нарязвам лук или още по-вкусно става с праз( горе-долу 2-3 големи глави или стръка праз)
настъргвам един морков,
нарязвам гъби на много дребно и
1-2 кафени чашки ориз.
зеленчуков бульон
сухите чушки

Задушавам лука в олиото, добавям моркова, гъбите и ориза.
Когато ориза стане прозрачен сипвам малко зеленчуков бульон и захлупвам докато поеме водата.
Накрая подправям с малко чубрица, черен и червен пипер.
Аз ги правя мешани постните сърми - най-отдолу редя със зелев лист, върху тях с лозов и най-отгоре пълнените сухи чушки.
Значи сухите чушки ги заливаш с топла( не гореща!) вода да ги покрие и ги оставяш 5-10 минутки да омекнат. Изливаш водата и ги оставяш в гевгир да се отцедят.
Слагаш зелев или лозов лист на дъното
Ако ще навиваш лозови листа, вземаш едно, слагаш го на дъската и в основата, там където започва дръжката (предварително я отрязваш) слагаш малко от плънката. Завиваш първо като прихлупваш от ляво и от дясно и след това навиваш напред като руло. Подвиваш накрая от двете страни и редиш в тенджерата ( с подвитото отдолу!)
Зелевите листа се навиват по същият начин, като предварително изрязваш малко от твърдата жилка в основата.
Ако искаш те да са с различна плънка, можеш вместо гъби да накълцаш малко прясна зелка (в робота напримар) на дребничко и да добавиш към горната смес. Става много вкусно.
На края захлупваш сърмите с чиния, наливаш вода, колкото да ги покрие + 1-2 к.ч. олио и ги вариш около час -час и половина. Задължително захлупи с чиния отгоре и вари на умерена фурна. Така няма да се развият.
Само да добавя, да хвърляш по време на варенето по един поглед в тенджерата, защото ориза дръпва водата и да не останат сърмите на сухо. ако се наложи да долееш вода, доливай само гореща, за да не се спука чинията.

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation