2-3 стръка праз ситно нарязан
олио
ориз
черен пипер,
много кимион,
чубрица,
сол
50-100 грама бели стафиди
в тиган задушавам ситно нарязан праз 2-3 стръка,
добавям ориза и вода да набъбне, но по-малко от съотшението 3:1;
подправям с черен пипер, много кимион, чубрица, сол. слагам и между 50-100 грама бели стафиди. оставям плънката да поизстине.
нарязвам си зелевите листа с размери, не по-големи от длан и започва едно навиване, ум да ти зайде , защото сърмичките трябва да станат големи като куршумчета, т.е. да се хапват на веднъж. това са т.нар. асеновградски сърмички - стават много кипри....(аз не харесвам ония големите, дето 2 сърми ти напълват чинията ).....
забравих: нареждам ги в гювеч, заливам с вода, слагам чиния отгоре и пека на много слаба фурна. най-хубави стават ако се оставят във фурната цяла нощ на 50 градуса!
Опитай в Slow cooker
можете да опитате и по този начин .
майка ми ги прави със сини сливи. Така се правят по нашия край и аз ги обожавам , но не на всеки се харесва. Вкусът е леко сладникъв и според мен стават много вкусни, чакам ги цяла година тези сърми, хубавото е че не е задължително да слагате във всяка сърма, може само в няколко за да опитате как са. Сливите са сушени от тези за ошав и се слагат при самото навиване.
No comments:
Post a Comment