Съставки:
за ущипците:
500 гр кайма,
50 гр кашкавал, на ситни кубчета
40 гр бекон, на ситни кубчета
1 зелена чушка, на ситни кубчета
4 щипки универсална подправка за скара,
2 щипки лют пипер,
2 щипки сладък пипер,
2 щипки чесън на гранули,
1 щипка черен пипер,
20 мл олио
за картофената мачканица:
1 голям картаф,
20 гр масло,
суха люта чушка,
стрък пресен лук,
сол,
алуминиево фолио
за сръбската трапезна лютеница:
100 гр лютеница,
50 гр доматено пюре,
1 ч. л. чили сос,
1 домат,
1 глава лук,
3 стръка магданоз,
20 - 30 мл зехтин,
листа от маруля за гарниране
Приготвяне:
Кашкавала, бекона и зелената чушка изсипете в купа. Прибавете лютия и сладкия червен пипер, универсалната подправка за скара, чесъна. Разбъркайте много добре.
Покрийте съда. Сложете го в хладилника да престои.
Откъснете един голям лист фолио. Сложете в средата един полусварен необелен картоф. Намачкайте фолиото отстрани около картофа. Сложете го в предварително загрята фурна да се запече.
Включете скарата да загрява. Ако е електрическа, сложете няколко дървени шишчета. Запалете ги да изгорят.
Така ще ароматизирате скарата. Откъснете малко топче кайма. Оваляйте го в купата със сместа, която приготвихте. Омесете топчето така, че сместа да остане вътре. След като дървените шишчета изгорят, намажете скарата с мазнина и може да слагате да се пекат ущипците. Често обръщайте.
В купа сложете лютеницата, доматеното пюре, малко чили сос, нарязан на малки кубчета домат, нарязан на ситно магданоз, червения лук, нарязан на тънки полумесеци. Разбъркайте много добре. Сервирайте сръбската лютеница в дървена купичка.
Отрежете тьнко капаче на изпечения картоф. Намачкайте вътрешността с вилица. Сложете 20 гр масло, щипка сол, ситно нарязани пера от пресен лук и отново разбъркайте. Затворете капачето. Сложете картофа с фолиото в единия край на чинията за сервиране.
Нарежете листата маруля на едро и преместете в чинията. Върху салатата подредете ущипците. Украсете със стръкчета магданоз и суха люта чушка. Сервирайте с лютеницата.
Ущипци
Продукти:
кайма 360 грама
кашкавал 20 грама
бекон 20 грама
чесън, черен пипер и лют пипер на вкус
Приготвяне: Готовата кайма, ситно нарязан кашкавал и бекон се овкусяват с черен пипер и лют пипер и чесън. Взема се 300 грама кайма. Омесва се смес и се слага за печене на скарата.
No comments:
Post a Comment