Sunday, December 27, 2009

Салам торта:

 

Продукти:
пудра захар - 1 чаена чаша
яйца - 2 броя
орехи /рязани/ - 1 чаена чаша
краве масло - 0.100 грама
обикновени бисквити - 0.250 грама
какао на прах - 3 супени лъжици
ванилия /прахче/ - 2 броя

Приготовление:
Разбиват се яйцата и захарта. Добавя се маслото и какаото. Бисквитите се счукват на парчета, прибавят се към яйцата и захарта. Прибавят се орехите. Всичко се обърква добре. На пергаментова хартия се слага пудра захар смесена с ванилия. Сместа се оформя като салам и се овалва в захарта. Всяко парче се огъва в пергаментова хартия или целофан. Оставя се в хладилника да се втвърди.

Руло"Ден и нощ"  


кафява смес                                         
2 пакета чаени бисквити
1 чаша топла вода
4 с.л. какао
100г пудра захар
бяла смес
1чаша пудра захар
1 масло
1 чаша сухо мляко
2 ванилии
Маслото се разбива с пудрата захар. Прибавя се сухото мляко и ванилиите
Продуктите за кафявата смес се смесват и се разстилат във вид на правоъгълник върху фолио. Над кафявата смес се разстила бялата и се оформя  руло. Престоява в хладилника и се нарязва на кръгчета.

 

Меденки - Олимпийски мечета

Продукти за тестото

2 яйца,

2 супени лжици (с.л.) мед,

1 чаена чаша (ч.ч.) захар,

3 с. л. олио,

1 ч. л. хлебна сода с 1 с.л. кисело мляко,

1 с.л. канела;

20 капки еснция коняк (ром),

брашно – колкото поеме за средно твърдо тесто.

- Точи се. Изрязват се мечета с формичката.

- С малка капачка от парфюм и леко натискане се оформят вдлъбнатини на очите и ушите. От тестото, оцветено по-тъмно с кафе /или какао/, се оформят по-тъмни топченца и се поставят във вдлъбнатините на очите.

- С капачка на червило се изрязва кръгче, което се поставят за муцунка. Върху нея пък се поставя оформена по-тъмна продълговата (като бобче) фигурка.

- Петте кръга, символизиращи континентите, се оформят с много тънка тръбичка от химикал

- С помощта на кука за плетене се изрисуват останалите неща по олимпийските мечета

- С формата се изрязват допълнителен брой мечета за обратната страна – без да им се дава лице.

- След изпичането двете части се слепват с мед.

Аз като малка точно такива мечета не съм яла, освен на гости, евентуално. У дома имахме формичка за Барбарони и правехме соленки-Барбарони! Иха!

Разбира се, това наистина си е доста трудоемко и времеемко, затова по-популярният вид меденки си беше две леко сплеснати топчета, слепени с мед.

Ето още няколко варианта на рецептата за меденки, този път от тетрадката на моята майка:

Меденки 2

3 яйца

1 ч.ч. олио,

1 ч.ч. захар,

½ ч.ч. мед,

1 ч. л. хлебна сода,

приблизително 1 кг брашно без 1 ч.ч. – колкото поеме за не много твърдо (средно) тесто.;

настъргана кората на 1 лимон

..............

Меденки 3  (с мас и с канела)

3 яйца,

1 ч.ч. свинска мас,

1 ч.ч. захар,

5 с.л.. мед,

1 ч. л. сода бикарбонат,

приблизително 1 кг брашно без 1 ч.ч. – колкото поеме за не много твърдо (средно) тесто.;

канела – 1 пакетче

................

Меденки 4 (по малка доза, с какао)

2 яйца,

1 кафяна чаша (к.ч.) олио,

2 к.ч. захар,

2 с.л. мед,

1 с.л. какао,

1 ч. л. хлебна сода,

брашно – колкото поеме, за не много твърдо (средно) тесто (може би по-малко от горните рецепти, дозата тук е за по-малко меденки).;

За да станат ореховки – добавя се 1 ч.ч. смлени орехи .

От тестото се оформят топчета колкото орех, пекат се при загрята до 250 градуса фурна, до златисто.

Слепват се две по две с мед.

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation