Продукти:
пудра захар - 1 чаена чаша
яйца - 2 броя
орехи /рязани/ - 1 чаена чаша
краве масло - 0.100 грама
обикновени бисквити - 0.250 грама
какао на прах - 3 супени лъжици
ванилия /прахче/ - 2 броя
Приготовление:
Разбиват се яйцата и захарта. Добавя се маслото и какаото. Бисквитите се счукват на парчета, прибавят се към яйцата и захарта. Прибавят се орехите. Всичко се обърква добре. На пергаментова хартия се слага пудра захар смесена с ванилия. Сместа се оформя като салам и се овалва в захарта. Всяко парче се огъва в пергаментова хартия или целофан. Оставя се в хладилника да се втвърди.
Руло"Ден и нощ"
кафява смес
2 пакета чаени бисквити
1 чаша топла вода
4 с.л. какао
100г пудра захар
бяла смес
1чаша пудра захар
1 масло
1 чаша сухо мляко
2 ванилии
Маслото се разбива с пудрата захар. Прибавя се сухото мляко и ванилиите
Продуктите за кафявата смес се смесват и се разстилат във вид на правоъгълник върху фолио. Над кафявата смес се разстила бялата и се оформя руло. Престоява в хладилника и се нарязва на кръгчета.
Меденки - Олимпийски мечета
Продукти за тестото
2 яйца,
2 супени лжици (с.л.) мед,
1 чаена чаша (ч.ч.) захар,
3 с. л. олио,
1 ч. л. хлебна сода с 1 с.л. кисело мляко,
1 с.л. канела;
20 капки еснция коняк (ром),
брашно – колкото поеме за средно твърдо тесто.
- Точи се. Изрязват се мечета с формичката.
- С малка капачка от парфюм и леко натискане се оформят вдлъбнатини на очите и ушите. От тестото, оцветено по-тъмно с кафе /или какао/, се оформят по-тъмни топченца и се поставят във вдлъбнатините на очите.
- С капачка на червило се изрязва кръгче, което се поставят за муцунка. Върху нея пък се поставя оформена по-тъмна продълговата (като бобче) фигурка.
- Петте кръга, символизиращи континентите, се оформят с много тънка тръбичка от химикал
- С помощта на кука за плетене се изрисуват останалите неща по олимпийските мечета
- С формата се изрязват допълнителен брой мечета за обратната страна – без да им се дава лице.
- След изпичането двете части се слепват с мед.
Аз като малка точно такива мечета не съм яла, освен на гости, евентуално. У дома имахме формичка за Барбарони и правехме соленки-Барбарони! Иха!
Разбира се, това наистина си е доста трудоемко и времеемко, затова по-популярният вид меденки си беше две леко сплеснати топчета, слепени с мед.
Ето още няколко варианта на рецептата за меденки, този път от тетрадката на моята майка:
Меденки 2
3 яйца
1 ч.ч. олио,
1 ч.ч. захар,
½ ч.ч. мед,
1 ч. л. хлебна сода,
приблизително 1 кг брашно без 1 ч.ч. – колкото поеме за не много твърдо (средно) тесто.;
настъргана кората на 1 лимон
..............
Меденки 3 (с мас и с канела)
3 яйца,
1 ч.ч. свинска мас,
1 ч.ч. захар,
5 с.л.. мед,
1 ч. л. сода бикарбонат,
приблизително 1 кг брашно без 1 ч.ч. – колкото поеме за не много твърдо (средно) тесто.;
канела – 1 пакетче
................
Меденки 4 (по малка доза, с какао)
2 яйца,
1 кафяна чаша (к.ч.) олио,
2 к.ч. захар,
2 с.л. мед,
1 с.л. какао,
1 ч. л. хлебна сода,
брашно – колкото поеме, за не много твърдо (средно) тесто (може би по-малко от горните рецепти, дозата тук е за по-малко меденки).;
За да станат ореховки – добавя се 1 ч.ч. смлени орехи .
От тестото се оформят топчета колкото орех, пекат се при загрята до 250 градуса фурна, до златисто.
Слепват се две по две с мед.
No comments:
Post a Comment