Продукти:
5 ч. ч. пшеничено брашно
1 ч. ч. натрошено сирене
250 г масло
1 непълна с. л. сол
2,5 л вода
Водата се слага да кипне и се посолява, след което се изсипва в нея пресятото брашно наведнъж. В средата на образувалата се купчинка от брашното се правят дупки с точилка, за да може водата да достигне до брашното. Дупките се промушват често, за да не се запушват. След като се сгъсти кашата се маха от огъня. Ако има останала излишна вода се излива, а сместа се бърка с точилката до получаване на гладка маса. Ако има нужда се долива от отлятата вода. Така приготвен качамака се изсипва в тава. Поръсва се с натрошено сирене и се залива с препържено масло. Поднася се още топъл.
Качамак с грис
Продукти за 4 порции:
пакет от 250 г царевичен грис
300 г патладжани
150 г моркови
1 глава лук
2 червени чушки
100 г грах
200 г чери доматчета
3 с. л. зехтин
сол и бял пипер на вкус
мащерка за украса
Качамака се приготвя, както обикновен качамак от царевичен грис. След това се почистват зеленчуците и се нарязват наситно лука и морковите, като се запържват в зехтина за 3-4 минути, прибавят се патладжаните също нарязани наситно, чушките на едро и се бърка така получената смес още около 2-3 минути. Долива се 70 мл вода, след което като се изпари се прибавят граха и разполовените чери доматчета. Овкусява се с бял пипер и сол. Разбърква се хубаво, за да се получи хомогенна смес, и се разпределя в чинии или купички. Украсяват се със стръкчета мащерка.
Качамак на скара по самоковски
Продукти:
400 г царевично брашно
1 л вода
1 ч.л. сол
300 сирене, нарязано на филийки
айран
Във вряща вода се слага сол и се изсипва брашното постепенно, като се бърка непрекъснато в една посока. Качамакът е готов, щом сместа се сгъсти достатъчно, че да почне да се отделя от съда. Така приготвен се изсипва в тавички с дебелина около 3-4 см. Щом изстине се нарязва на филийки, които трябва да са дебели около 1 см и се запичат от двете страни на грил или във фурна, като върху всяка филийка, запечена от едната страна се слага сирене, което предварително се нарязва на филийки с размерите на качамачените. Сервира се с айран
Tорта
Жълтъците на 7 яйца се отделят внимателно и се бият с чаша захар до пълно побеляване /поне 15 мин./ Към сместа се добавя половин голям настърган натурален шоколад. Отделно белтъците се разбиват на сняг и се добавят към жълтъчено-шоколадената смес. Смилат се 150 г бадеми и се сипват в сместа, заедно с 2-3 ванилии. Сместа се изсипва в тортена форма и се пече на слаба фурна.
Докато блатът изстива, се прави крем: 6 цели яйца с 200 гр захар и лъжица брашно се разбиват на водна баня на огъня, докато сместа се сгъсти. После се сваля от огъня и продължава да се бие с тел, докато изстине. В друг съд се прави маслен крем от голямо пакетче масло /250 гр/ и един настърган голям шоколад. После малко по малко яйченият крем се добавя към масления и като се получи еднородна смес, се ароматизира с чашка ликьор. Изстиналият блат се пълни и покрива с получения крем, а украсата е по желание на децата наоколо
ВИТА ТОРТА:
1 блат-9с.л.захар+4яйца /с миксер 10минути/
9с.л. брашно /с вилица бъркаме/
Печем в/у подмазан с олио вестник в продълговата тава.
2 блат-9с.л.захар+4яйца /с миксер 10минути/
8с.л.брашно+1с.л.какао /с вилица бъркаме/
МАСЛЕН КРЕМ:1пак.масло+1ч.ч.пудра захар /с миксер/
МЛЕЧЕН КРЕМ:в 1л.пр.мляко /без 1ч.ч. от него,това е за
сиропиране/се прибавят 6с.л. захар+1ванилия.Отделно раз-
миваме 6с.л.брашно с малко вода.Прибавяме към млечна-
та смес и правим на крем.
Двата крема студени ги смесваме.
Блатовете режем на по 5 ленти*2-3см.Сиропираме с прясно
мляко,мажем с крем и завиваме на руло.Най-отгоре слагаме
целият крем,настъргваме шоколад и нарязваме орехи.
Това е наи леката тортичка и е препоръчителна за детски рожден ден.
Блатовете се пекат в правоъгълна тавичка и се режат през два пръста на по пет ленти.Стават 5 светли и 5 какаови.Сиропират се с лъжица супена пр.мляко от извадената чаша от литъра.Намазват се 1-2 суп.лъж.от общия крем и се навиват на руло /като охлюв/.Един бял,един кафяв,по ред-после като се разреже цветовете са вертикално разположени,а не както обикновено.Върху нея изливаме останалата част от крема и настъргваме аерошоколад и нарязваме печени орехи.Стои известно време в хладилника и като се извади ,палим свещичките и изяждаме моменталически.Толкова ми е вкусна и прекрасна,но рецептата ми е от една комшийка
Аз ще съм единствената баба ,която ще раздава рецепти,щот съм чревоугодник и се ровя и подпитвам,тъй че може да я наречем по европейско време-Евролокера на баба
No comments:
Post a Comment