Оригиналната мусака е арабско-средиземноморско ядене, с патладжани и кайма от кълцано със сатър шилешко. Изпържени до златисто въздебелшки резени и наредени - кат патладжани, кат месо, най-отгоре пак патладжани.
Аз правя смесена рецепта - повечко патладжани, понякога ги замествам с полуизпържени тиквички или слагам заедно тиквички и патладжани, и съвсем малко компир, нарязан на дребни кубчета, заради наложилия се картофен вкус.
Заливка.
Слагам в тигана малко краве масълце и чист, хубав зехтинец, добавям брашно и запържвам леко, после заливам с ГОРЕЩО прясно мляко и един черпак ГОРЕЩ пилешки бульон, посолявам на вкус и оставям да покъкри.
Махам тигана от огъня и оставям соса да изстине. Когато изстине, добавям две-три яйца, малко настърган кашкавал и обърквам. Накрая заливам мусаката с тая смеска и оставям десетина минути да се запече и да хване кафяви петна, а мазнинката да изплува отгоре. Заливката става пухкава, дебела и невероятно вкусна.
No comments:
Post a Comment