Продукти
за около 24 палачинки | за около 12 палачинки |
250 грама брашно | 125 грама брашно |
500 ml прясно мляко (може да се замести наполовина с вода) | 250 ml прясно мляко (може да се замести наполовина с вода) |
3 големи или 4 малки яйца | 2 малки яйца |
2 щипки сол | 1 щипкa сол |
1 супена лъжица пудра захар; | 1 чл пудра захар; |
1 прах ванилия; | 1 чл ванилия |
1 супена лъжица олио | 1 чл олио |
20 грама разтопено масло | 10 грама разтопено масло |
Приготовление: Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана. Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар
- В сместа да ви кажа слагам и канела.
- А понякога слагам в тестото малко доматено пюре и джоджен. Става нещо съвсем различно, може да се консумира със солени неща - сирене, кашкавал, или друго по твоя преценка, и тогава пък сладката плънка е изключена
Брашно | Яйца | |
250 | 2 |
От топлото мляко, смесено с 1 ч.ч. (200 мл) вода, солта, двата жълтъка и брашното се приготвя рядко тесто. Непосредствено преди пърженето се прибавят разбитите на твърд сняг белтъци. Намазва се дъното на тиган с мазнина и се загрява силно. Изсипва се 1 черпак от тестото. Палачинката се пържи до зачервяване, обръща се и се изпържва и от другата страна. Изпържените палачинки се слагат една върху друга в затоплена чиния, като помежду им се наръсват по няколко капки разтопено масло. Приготвят се непосредствено преди поднасянето. Пълнят се с плънка по избор и се навиват на рула или се прегъват на две. |
Порции: 3 Продукти: Начин на приготвяне: |
No comments:
Post a Comment