Tuesday, May 25, 2010

Палачинки 1

Класическата рецепта за палачинки

Продукти


за около 24 палачинки за около 12 палачинки
250 грама брашно 125 грама брашно
500 ml прясно мляко (може да се замести наполовина с вода) 250 ml прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки яйца 2 малки яйца
2 щипки сол 1 щипкa сол
1 супена лъжица пудра захар; 1 чл пудра захар;
1 прах ванилия; 1 чл ванилия
1 супена лъжица олио 1 чл олио
20 грама разтопено масло 10 грама разтопено масло

Приготовление: Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана. Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар

 
Вариянт
  1. В сместа да ви кажа слагам и канела.
  2. А понякога слагам в тестото малко доматено пюре и джоджен. Става нещо съвсем различно, може да се консумира със солени неща - сирене, кашкавал, или друго по твоя преценка, и тогава пък сладката плънка е изключена
Брашно Яйца  
250 2
  • 1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
  • 2 бр. яйца
  • 200-250 г брашно
  • щипка сол
  • 30 г масло
  • мазнина за пържене

От топлото мляко, смесено с 1 ч.ч. (200 мл) вода, солта, двата жълтъка и брашното се приготвя рядко тесто. Непосредствено преди пърженето се прибавят разбитите на твърд сняг белтъци. Намазва се дъното на тиган с мазнина и се загрява силно. Изсипва се 1 черпак от тестото. Палачинката се пържи до зачервяване, обръща се и се изпържва и от другата страна. Изпържените палачинки се слагат една върху друга в затоплена чиния, като помежду им се наръсват по няколко капки разтопено масло. Приготвят се непосредствено преди поднасянето. Пълнят се с плънка по избор и се навиват на рула или се прегъват на две.

   

Нони палачинки

Порции: 3

Продукти:
1 яйце
250 г. брашно
200 г. мляко
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Смесвате продуктите и обърквате. Палачинките се пържат на силен огън (предварително нагрят тиган).
Аранжировка по вкус!!!

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation