by Pam Mihalovits winner of Apple Dessert in the Sparta Town & Country Bake Off Contest.
Спарта един град в щата Мичиган където растат едни от най хубавите ябълки. Ако някой знае как се прави ябълков пай - това са те.
10 порции
Кора:
Продукти
20 ореха ситно смляни
1 1/2 вч орехи начукани
2 сл масло много меко
Приготовление:
Всичко се омесва добре и се облепва дъното и стените на формата - 10-in кръгла тава. Пече се за 8 мин в затоплена до 350° F фурна. Изважда се и се охлажда на скара.
Пълнеж със сирене Крема:
Продукти
3 (8-oz.) сирене крема със стайна температура
1 (14.5-oz.) подсладено кондензирно мляко
2 чл ванилия
1 чл. канела
3 големи яйца със стайна температура
1 1/2 пълнеж за ябълков пай
Приготовление:
В голяма купа се разбива млякото и сиренето крема.
После се добавят яйцата едно по едно, ванилията и 1 чл канела.
Пълнеж за Ябълков пай
Продукти за 5 порции
4-1/2 ч ябълки на ситно
2-1/4 чл лимоов сок
1 вч и 2 сл захар
1/4 вч царевично нишесте
1/2 чл канела
1/4 чл сол
1/8 чл индийско орехче
2-1/2 вч вода
Приготовление
В голяма купа се смесват лимоноовия сок и явълките и се оставя настрана.
Водата се излива в съд с дебели стени и се загрява на котлона до малко над средна температура. Смесват с останалите продукти и се изсипват във водата. Развърква се внимателно докато се разтворят продуктите – увеличава се температурата до завиране и се вари за около 2 мин.
Добавят се ябълките и се продължава варенето за 2 мин. намалява се температурата и се оставя да къкри докато ябълките се сварят – около 6-8 мин. Охлажда се за около 30мин.
Слага се с във торбички за фризер, охлажда се на стайна температура до около 1 1/2 час и се слага във фризера. Там може да се държи за около 12 месеца
Гарнитура:
Продукти
1 1/2 вч орехи начукани
1 1/4 вч стопено масло
1/2 вч смляни бисквити
1/4 вч брашно
2 чл. канела
I чл индийско орехче
Приготовление
Гарнитурата:
Всичко се смесва добре докато се образуват трохи. Използва се към края на печенето.
Пълнеж със сирене Крема се изсипва се в кората, отгоре се излива пълнежа за ябълков пай и се гарнира с парченца ябълки.
Фурната се намалява на 325°F и на дъното и се оставя тавичка с вода за да овлажнява въздуха. Пече се 35 мин, изваждасе и се поръсва с гарнитурата. Трохите се притиска т добре за да залепнат за пая. Пече се още 15 мин.
Изважда се от фурната. С нож се отлепя от стените и се връща обратно във фурната. Фурната се изключва и вратичката и леко се отваря. Кейка се оставя там за около 1 ч. Така бавно ще се охлади и няма да се получат пукнатини.
Изважда се и се оставя на скара да се охлади напълно. оставя се в хладилника за около 3ч.
Сервира се с карамелов сироп по избор като този на любимия ви сладолед.
No comments:
Post a Comment