300 г картофи
200 г моркови
200 г шунка
150 г кисели краставички
150 г грах
1/2 връзка магданоз
400 г майонеза
сол и черен пипер на вкус
1.Зеленчуците измиваме, почистваме и сваряваме.
2.Нарязваме зеленчуците на дребни кубчета. Шунката - също, наситняваме магданоза.
3.Разбъркваме всички съставки много добре, посоляваме, подправяме. Смесваме с майонезата и пак разбъркваме. Оставяме да се охлади и сервираме.
Забележка: На 1 кг зеленчукова смес - 400 г майонеза
Руска салата
Продукти
450 мл майонеза
1000 гр картофи
500 гр моркови
450 гр грах зелен
400 гр кисели краставички
200 гр шунка
3 бр. яйца
2 ч.л. горчица
Приготвяне
1.Картофите се сваряват и се обелват горещи. Оставят се да изстинат
2.Отделно се сваряват морковите и яйцата и също се оставят да изстинат
3.Картофите, морковите, яйцата, киселите краставички и шунката се нарязват на малки кубчета и се смесват
4.Към сместа се добавя изцедения консервиран или сварен грах
5.Салатата се разбърква с майонезата и горчицата
6.По желание може да се добави лимонов сок
Готовата салата трябва да отлежи в хладилника поне 2-3 часа.
Руска салата
Руска салата
5 порции
Време на приготвяне 20-25 мин
Продукти:
5 картофа
1/2глава целина
1 кафена чашка грах(стерилизиран)
100 г шунка /пресен колбас/
5 краставички стерилизирани
2 яйца
250г майонеза
10 маслини
сол и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне:
- Картофите, целината, морковите и яйцата се сваряват поотделно, обелват се и се нарязват на дребни кубчета.
- Прибавят се нарязани на дребно краставичките, шунката и грахта предварително отцеден от водата.
- Сместа се подправя на вкус със сол и лимонов сок и се размесва с майонезата. Оформя се в индивидуална чинии или в плато и се украсява с шприцована майонеза, маслини, фунийки и други форми от краставица и сварени моркови
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварявате картофите, без да ги белите, добре измити в леко подсолена вода. Проверявате дали са сварени с вилица ( ако влезе без съпротивление - значи са сварени). И по възможност изберете картофи с приблизително еднакър размер - те ще се сварят едновременно. Сваляте от котлона и веднага изцеждате от водата. Картофите не трябва да престояват във водата, нито да се мият със студена вода. Белите и нарязвате на ситно още докато са съвсем топли и леко разбърквате няколко пъти. Така нарязани те са по хомогенни и след това салата се споява по-добре.
Сварявате, изцеждате и нарязвате на дребно морковите. Нарязвате на дребно краствичките и ги изцеждате добре като стиснете с ръка и изцедите излишната течност. Нарязвате и шунката на ситно. Още нещо - продуктите трябва да са нарязани с приблизително еднаква големина и доста дребно.
Смесвате всичко след като картофите се охладят. Най-удобно е в тавичка - по-лесно се разбърква. Подправяте на вкус с лимонов сок, сол и черен пипер, но не забравяйте, че и майонезата е овкусена. Към майонезата прибавате малко изцедено кисело мляко (около 1 с.л. на 1 опаковка майонеза). Добавяте майонезата към салата и разбърквате добре. Салата трябва да престои поне 1-2 часа преди консумация.
Не мога да дам точни пропорции - винаги я правя на око и в големи количества, но след като се объркат продуктите не трябва да има силно преобладаващ продукт.
Продукти:
6 картофа
3 моркова
3 твърдо сварени яйца
2 глави лук
1 чаша зелен грах (~ 260 г отцедена консерва)
400 гр майонеза
сол
черен пипер
6-7 броя кисели краставици
Приготвяне:
• Картофите и морковите се варят с обелките (най-добре предната вечер).
• Обелват се и се нарязват на кубчета.
• Лукът се нарязва на кубчета и се поставя в голяма купа.
• Добавят се картофи, морковите и грах, нарязаните на дребно кисели краставички и яйцата.
• Посолява се на вкус и се добавя майонезата.
• Добре се омесва и се остава поне 6 часа в хладилника.
Ne rejete zelen4ucite kartofi i morkovi kogato gi varite osven ako nqmate na namerenie da gi ostavite v buliona. Za salata te trqbva da sa celi za da zapazqt strukturata i vkusa si i za da poemat vuzmojno po malko ot te4nostta.
В Москве готовят так в основном
4 картофа 2 моркова 4 твърдо сварени яйца 1 глави лук 1 чаша зелен грах (~ 260 г отцедена консерва) Пилешко, говеждо месо или варен салам (вареная колбаса, не знам, дали има в България) 3-4 броя кисели краставици майонеза Така е по-точно))
Az sum s rusko poteklo i nie pravim ruskata salata s maioneza i smetana,v suotnoshenie 50:50.
No comments:
Post a Comment