Saturday, February 06, 2010

Кексчета с Фондан 2

Благодарение на Йоана

Готовите коледни подаръци

След като подготвих кексчетата, остана само да декорирам с фондан и да им вържа по една червена панделка.

За фондана е важно пудрата захар да е пресята, може и няколко пъти. Според мен не е много лесно да се работи с фондан, особено приготвен в домашни условия. Трябва малко повече практика и започваш да усещаш захарното тесто в ръцете си по друг начин. Знаеш кога е сухо или прекалено лепкаво, колко вода или пудра захар трябва да му добавиш. Колко тънко може да го разточиш. Усещаш го като жива материя в ръцете си. Рецепти има много и всяка е с характерна тънкост. Изпробвала съм няколко, но като че ли няма съществена разлика между тях. Единствено по-добро нещо в тази рецепта е снежно белият цвят, с който се получава захарното тесто.

За да си приготвиш фондан първо трябва да се запасиш с достатъчно количество пудра захар, дори малко отгоре, за всеки случай. Ето и рецептата, която използвах.

Продукти:

  • 1 опаковка желатин (10 гр.)
  • 60 мл. вода
  • 170 гр. глюкоза
  • 1 суп. лъж. глицерин
  • 2 суп лъж. масло
  • 1 ч. лъж. ванилия
  • 1 килограм пудра захар (възможно е тестото да поеме повече за това се подсигури с още 200-300 гр. допълнително)
  • фино бяло царевично нишесте за разточването

Желатина се смесва с водата и се оставя да набъбне. Слага се на котлона, на средна температура и се разбърква докато се разтопи. Внимава се да не завира. Добавя се глюкозата и глицерина и сместа се разбърква хубаво. Слага се маслото и малко преди да се е разтопило напълно, съдът се маха от котлона. Добавя се ванилията и се разбърква докато маслото се разтопи напълно.

Фондан

Пудрата захар се пресява. В купа се слагат около 800 гр. пудра захар. В средата се прави кладенче. Изсипва се желатиновата смес и започва да се разбърква с дървена лъжица. Добавя се още пудра захар, докато тестото се сгъсти достатъчно за да може да се меси с ръце.

Тестото се пренася върху повърхност поръсена с пудра захар и се омесва. Може да се оцвети в различни цветове. Съхранява се увито с прозрачно фолио и затворено в кутия в хладилник. Преди да се използва се оставя за 30 минути на стайна температура.

За кексчетата:

Фондана разделих на две големи и трета, по-малка част. Едната голяма част оставих бяла, втората оцветих в зелено, а третата малка част в синьо.

Готовите кексчета

Половината кексчета покрих в бяло, другата половина в зелено. От синьото захарно тесто и малка част от бялото изрязах звездички, с които декорирах кексчетата.

За едно кексче е необходимо малко парче фондан (колкото топка за тенис). Разточих го върху повърхност посипана с царевично нишесте. С него не трябва да се прекалява, тъй като попива в тестото и то става твърдо и ронливо. Ако това се случи, няколко капки вода, добавени в тестото го оправят.

С разточения фондан покрих кексчето. Стените и повърхността се заглаждат добре, за да няма въздух между блатовете и фондана.

Изрязаните звездички залепих с навлажнена с вода четка. Трябва да се внимава да не се слага много вода, защото тестото се „разтапя“. Достатъчно е само да се навлажни леко повърхността на звездичката, която ще се залепя.

Приготвените сладкиши оставих да засъхнат за няколко часа.

Готовите коледни подаръци

Около всеки един вързах червена панделка и поставих в кутиите, които сама си направих.

Това са моите коледни подаръци. Нямам търпение да подаря на всеки един приятел по едно такова лакомство, в кутийка, завързана с панделка.

За успешен фондан основните важни неща са: пресяване на пудрата захар и да се внимава да не завира желатина, когато се разтопява. Оцветяването става след като е замесено захарнато тесто. Може да се раздели на няколко части, които да се оцветят в различни цветове или да се запази бял.

Ако се размеква прекалено бързо възможно е да му трябва още пудра захар. Ако прецениш, че това е причината може да го замесиш с още малко пудра захар (задължително пресята). Но добавяй по-малко за да не се стегне съвсем.
Ако плътността на тестото е ок, но залепва след като се разточи, използвай малко царевично нишесте, с което да поръсиш повърхността върху която разточваш и самото тесто. Но не прекалявай, защото ще стане твърдо.
Трябва да се работи бързо. Останалите положения съм описала в рецептата. Дано това ти помогне.
И все пак ако не успееш да разточиш тестото може от него да направиш дребни декорации върху торти. Например малки цветенца, листенца, пеперуди и каквото се сетиш. Остави ги да изсъхнат за едно денонощие и украсявай смело.

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation