Благодарение на Йоана
След като подготвих кексчетата, остана само да декорирам с фондан и да им вържа по една червена панделка.
За фондана е важно пудрата захар да е пресята, може и няколко пъти. Според мен не е много лесно да се работи с фондан, особено приготвен в домашни условия. Трябва малко повече практика и започваш да усещаш захарното тесто в ръцете си по друг начин. Знаеш кога е сухо или прекалено лепкаво, колко вода или пудра захар трябва да му добавиш. Колко тънко може да го разточиш. Усещаш го като жива материя в ръцете си. Рецепти има много и всяка е с характерна тънкост. Изпробвала съм няколко, но като че ли няма съществена разлика между тях. Единствено по-добро нещо в тази рецепта е снежно белият цвят, с който се получава захарното тесто.
За да си приготвиш фондан първо трябва да се запасиш с достатъчно количество пудра захар, дори малко отгоре, за всеки случай. Ето и рецептата, която използвах.
Продукти:
- 1 опаковка желатин (10 гр.)
- 60 мл. вода
- 170 гр. глюкоза
- 1 суп. лъж. глицерин
- 2 суп лъж. масло
- 1 ч. лъж. ванилия
- 1 килограм пудра захар (възможно е тестото да поеме повече за това се подсигури с още 200-300 гр. допълнително)
- фино бяло царевично нишесте за разточването
Желатина се смесва с водата и се оставя да набъбне. Слага се на котлона, на средна температура и се разбърква докато се разтопи. Внимава се да не завира. Добавя се глюкозата и глицерина и сместа се разбърква хубаво. Слага се маслото и малко преди да се е разтопило напълно, съдът се маха от котлона. Добавя се ванилията и се разбърква докато маслото се разтопи напълно.
Пудрата захар се пресява. В купа се слагат около 800 гр. пудра захар. В средата се прави кладенче. Изсипва се желатиновата смес и започва да се разбърква с дървена лъжица. Добавя се още пудра захар, докато тестото се сгъсти достатъчно за да може да се меси с ръце.
Тестото се пренася върху повърхност поръсена с пудра захар и се омесва. Може да се оцвети в различни цветове. Съхранява се увито с прозрачно фолио и затворено в кутия в хладилник. Преди да се използва се оставя за 30 минути на стайна температура.
За кексчетата:
Фондана разделих на две големи и трета, по-малка част. Едната голяма част оставих бяла, втората оцветих в зелено, а третата малка част в синьо.
Половината кексчета покрих в бяло, другата половина в зелено. От синьото захарно тесто и малка част от бялото изрязах звездички, с които декорирах кексчетата.
За едно кексче е необходимо малко парче фондан (колкото топка за тенис). Разточих го върху повърхност посипана с царевично нишесте. С него не трябва да се прекалява, тъй като попива в тестото и то става твърдо и ронливо. Ако това се случи, няколко капки вода, добавени в тестото го оправят.
С разточения фондан покрих кексчето. Стените и повърхността се заглаждат добре, за да няма въздух между блатовете и фондана.
Изрязаните звездички залепих с навлажнена с вода четка. Трябва да се внимава да не се слага много вода, защото тестото се „разтапя“. Достатъчно е само да се навлажни леко повърхността на звездичката, която ще се залепя.
Приготвените сладкиши оставих да засъхнат за няколко часа.
Около всеки един вързах червена панделка и поставих в кутиите, които сама си направих.
Това са моите коледни подаръци. Нямам търпение да подаря на всеки един приятел по едно такова лакомство, в кутийка, завързана с панделка.
За успешен фондан основните важни неща са: пресяване на пудрата захар и да се внимава да не завира желатина, когато се разтопява. Оцветяването става след като е замесено захарнато тесто. Може да се раздели на няколко части, които да се оцветят в различни цветове или да се запази бял.
Ако се размеква прекалено бързо възможно е да му трябва още пудра захар. Ако прецениш, че това е причината може да го замесиш с още малко пудра захар (задължително пресята). Но добавяй по-малко за да не се стегне съвсем.
Ако плътността на тестото е ок, но залепва след като се разточи, използвай малко царевично нишесте, с което да поръсиш повърхността върху която разточваш и самото тесто. Но не прекалявай, защото ще стане твърдо.
Трябва да се работи бързо. Останалите положения съм описала в рецептата. Дано това ти помогне.
И все пак ако не успееш да разточиш тестото може от него да направиш дребни декорации върху торти. Например малки цветенца, листенца, пеперуди и каквото се сетиш. Остави ги да изсъхнат за едно денонощие и украсявай смело.
No comments:
Post a Comment