Благодарение на Йоана
Основата на сладкишите е фруктов кейк. С много сушени плодове, ядки, подправки и аромати. Между две такива основи има пухкав крем със заквасена сметана и ванилов аромат. Десерта се завършва с покритие от фондан и украса с червени панделки. Дозите, които ще поместя по-долу са много големи. От тях приготвих 54 броя основи, които като се аранжират по две се получават 27 малки кексчета. Отделно, от същото тесто опекох един голям фруктов кейк в продълговата форма. Могат да се приготвят няколко седмици предварително, тъй като са много трайни. Само трябва да се съхраняват на сухо място и покрити с фолио или в кутия.
Без проблем дозите могат да се намалят на половина, дори на 1/4.
За кексчета е необходимо всички сушени плодове, ядки и подправки да се смесят от предната вечер, за да се напоят добре. Следва омесване на кексовото тесто, прибавяне на плодовете и опичане.
Продукти за плодовете:
- 150 гр. светли стафиди
- 150 гр. тъмни стафиди
- 300 гр. сушени кайсии, нарязани на ситно
- 300 гр. сушени смокини, нарязани на ситно
- 300 гр. сушени, обезкостени фурми, нарязани на ситно
- 300 гр. едро смлени орехи
- 150 гр. едро смлени лешници
- настъргана кора от 2 портокала
- настъргана кора от 2 лимона
- 30 гр. захаросан джинджифил, нарязан на ситно
- 2 ч. лъж. смляна канела
- 1 ч. лъж. смлян бахар
- 1 ч. лъж. настъргано индийско орехче
- 1/2 ч. лъж. смлян карамфил
- 350 гр. меласа
- 200 мл. тъмен ром
- сокът от 2 портокала
Всички плодове, ядки и подправки се смесват в голяма купа.
Отделно се смесват меласата, рома и портокаловия сок. С тази течност се заливат плодовете и се разбърква добре. Съдът се покрива с фолио и се оставя за през нощта на стайна температура.
На следващия ден плодовете ще са набъбнали и попили цялата течност.
Продукти за тестото:
- 480 гр. брашно
- 1 суп. лъж. бакпулвер
- 1 ч. лъж. сода бикарбонат
- 1 1/2 ч. лъж. сол
- 450 гр. меко масло
- 500 гр. кафява захар
- 8 яйца
- 1 суп. лъж. ванилова есенция
Фурната се нагрява на 140°C.
Подготвих метални рингове, като намазах вътрешните стени с масло и ги поставих в тава върху хартия за печене.
За тестото, в купа се смесват брашното, солта, бакпулвера и содата.
В друга купа се разбива маслото със захарта. Добавят се яйцата едно по едно, като се разбърква с миксер. Слага се ванилията.
Сухите съставки се добавят към яйчната смес. Разбърква се много добре. Ако се използва миксер, скоростта се намалява.
Накрая, в сместа се изсипват маринованите плодове. Обърква се хубаво.
В подготвените рингове сложих по една препълнена супена лъжица от сместа. Заравних отгоре и сложих да се пекат за 30 минути. Този пласт е тънък и не е необходимо много време за опичането, но важно е температурата на фурната да е средна към ниска.
Готовите блатчета се отстраняват от ринговете и се оставят да изстинат.
По този начин опекох няколко тави с металните рингове. Общо 54 броя малки блатчета.
От останалата смес приготвих голям кейк. Използвах продълговата форма с размери 30×10x7 см. Печенето продължава 2 часа, отново на 140°C. Преди да се извади от формата се проверява дали е готов с дървена клечка. Забодена в центъра на кейка, трябва да излезе суха.
Готовия кейк се оставя да изстине напълно. За да се съхрани по дълго време се увива в хартия или тензух, а отгоре с фолио.
Може би трябва да спомена, че от цялата смес се получават 4 големи кейка. Ако искаш да си приготвиш само един, то трябва да използваш 1/4 от посочените грамажи.
Продукти за крема:
- 100 мл. течна сладка сметана, охладена
- 100 гр. заквасена сметана, охладена
- 3 суп. лъж. пудра захар
- 1 ч. лъж. ванилова есенция
В купа се изсипва заквасената сметана със захарта. Разбъркват се с миксер за кратко. Добавя се течната сметана и ванилията. Разбиването с миксера, продължава няколко минути, докато крема стане плътен и гъст.
Аранжиране:
Крема поставих в сладкарски пош. Накрайника е без значение, но най-подходящ за случая е широк с кръгла дупка.
Върху едно блатче шприцовах малко от крема и покрих с второ блатче. Притиснах леко отгоре за да се разпредели крема навсякъде и да се заравнят сладкишите.
По този начин слепих всички блатове.
Вечерта мариноваш плодовете, а на следващия ден опичаш сладкиша. Внимавай с печенето – на слаба фурна, продължително време. Декорацията може да бъде според твоите предпочитания, но ако искаш изчакай следващия пост. Ще ти трябва обаче още свободно време
Аз искам да попитам дали е възможно да се опече цял тънък блат, който после да се нареже на квадрати? Това поради липсата на рингове. Смисъл – дали така ще се опече добре, достатъчно ли е стегнат след това, за да се разреже.
Няма да има проблем. Наглеждай блата от време на време и проверявай с дървена клечка дали се е опекъл. Ако се разстеле на тънко ще се опече сравнително бързо, може би за около 40 минути. За да нямаш проблем с разрязването, плодовете трябва да са нарязани много ситно. Ако имаш възможност, остави блата да постои 1 ден след като е опечен и тогава го нарежи.
Може да приготвиш кейк, но не запълвай формата прекалено. Пече се около 2 – 2 1/2 часа. Ако се запече отгоре бързо, преди да е готов отвътре, покрий го с алуминиево фолио.
No comments:
Post a Comment