Картофите се варят в плътно захлупена тенджера, на слаб огън, в малко вода или на пара.
При варене трябва да се подбират еднакво големи картофи - в противен случай едни част от тях се сваряват, а другите остават сурови.
Преди пържене нарязаните картофи трябва да бъдат подсушени или се овалват в малко брашно. Мазнината трябва да е добре сгорещена и да покрива картофите.
Пресните картофи се белят по-лесно, ако предварително са натопени за 10 минути в солена вода.
За да не сладнят картофите, които са замръзнали, трябва да се натопят във вода за известно време.
За да бъде по-вкусно:
Когато пълните пиперки с яйца и сирене, сложете в плънката един настърган домат и половин филия хляб.
Залейте постната мусака със смес от: 2 разбити яйца, 2 супени лъжици разтопено краве масло, 1/2 чаша настъргано краве сирене и 1 ч. ч. сода.
Смесете настърганото сирене с трохи от сух бял хляб и поръсете ятието, което ще запечете във фурната. Ще се получи приятна хрупкава коричка.
В пюрето от картофи прибавете и няколко варени моркови.
Когато варите или пържите картофи, поставете във водата или в мазнината няколко скилидки чесън.
Излишната течност от зеленчуковата консерва употребете в супа, сос
ш ястие.
Паприкаша пригответе вместо с нарязан с настърган лук.
Две-три минути преди да извадите ястието с ориз от фурната, го ръсете със ситно нарязано топено сирене.
No comments:
Post a Comment