Monday, January 18, 2010

Зеленчуци

Зеленчуците трябва да се измият основно преди употреба. Във водата прибавете сол, така се намалява загубата на минерални вещества и се отстраняват попаднали насекоми. След това изплакнете продуктите на течаща вода.

Пресни зеленчуци задушавайте в съвсем малко вода, колкото да не загорят. В противен случай те губят своя вкус, цвят и хранителна стойност.

Репичките ще се запазят по-дълго пресни, ако листата им се потопят във вода. Ако сте ги изрязали като "розички" за украса, потопете ги в леденостудена вода, за да "разцъфтят".

Ако салатата от краставици горчи, значи те не са обелени както трябва. Горчивината е концентрирана във върха. Ако започнете да белите оттам, ножът ще пренесе горчивината по цялата краставица. Затова най-напред отрежете върха, а след това употребете друг нож, за да я обелите.

Тънко нарязани филийки лук разделете на пръстени и ги оваляйте в червен пипер и ситно нарязан копър или магданоз. Употребете ги за украса на салатата.

Обелените картофи потъмняват на въздуха, а във водата бързо губят нишестето и витамините си. Ако се налага да ги запазите за 4-5 часа, сложете ги в найлонова торбичка, завържете я добре и я поставете в хладилника.

Не накисвайте гъбите във вода, а ги измийте колкото е възможно по-бързо под тънка струя вода. Измитите гъби поставяйте във вода с оцет, за да не потъмняват.

Листните и грудковите зеленчуци ще запазят по-дълго свежестта си, ако ги съхранявате на хладно, загънати във влажна кърпа.

За да освежите увехнали листни зеленчуци, натопете ги в хладка вода, в която сте прибавили лимонов сок.

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation