Съставки
За подготовка на маята повече тук1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100мл. топла вода 105F
2-3 сл брашно
250мл. топло мляко 105F
250мл. топла вода 105F
150мл. олио
4 3/4 вч брашно
Как ги направих
Смесих първите 5 съставки и оставих на топло за да може маята да
През това време сместа за тестото е вече готова,;кашичката се изсипва в голяма купа с брашно, където ще се меси. Прибавят се:
250мл. топло мляко
250мл. топла вода
150мл. олио
и се омесва на меко тесто. Поема около 1.2-1.4кг брашно.
Разделя се на 8 топки, всяка се точи на кора не по-дебела от 2-3-4мм. Всяка кора се реже на 8 или 6 части - зависи от големината и в широкия край се поставя плънка по желание.
На кифлите, които ще стават Калцове, върху плънката поръсвам и кетчуп:
за да се получи това - целта е да не изтича плънката,което се случва при мармалад- и шоколадовите
Време на приготвяне: общо 1.5-2ч.
За разновидностите, които правя с това тесто и по този начин:
като се завие с пилешко месо (предварително сварено) и кашкавал, може с кетчуп, може и без, му казваме Бейкър. Тях ги правя на правоъгълници, като готовите и само се намазват с кетчупа.
Плънката може да бъде и
локум,
сирене+яйца,
дробчета с лук-но предварително задушени.
ПП: Да добавя, че е най-добре де се пекат на хартия за печене, тъй като мажейки с яйцето, доста цапа по тавата, след което и загаря. Същото е положението, ако мармалада е по-рядък
Оригиналната рецепта
В малка купичка се разбърква:
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100мл. топла вода
с брашно на кашичка да шупне.
През това време приготвяме плънките:
едната си е мармалад, другата -
начупено сирене, а за
Калцонето е това:
нарязан на ситно кренвирш, кис.краставичка, кашкавал и чубрица, обърква се хубаво и на 1 кифла отива по около 2 лъжички плънка. Затова е Калцоне.
През това време сместа за тестото е вече готова, кашичката се изсипва в голяма купа с брашно, където ще се меси. Прибавят се:
250мл. топло мляко
250мл. топла вода
150мл. олио
и се омесва на меко тесто. Поема около 1.2-1.4кг брашно.
Разделя се на 8 топки, всяка се точи на кора не по-дебела от 2-3-4мм. Всяка кора се реже на 8 или 6 части - зависи от големината и в широкия край се поставя плънка по желание.
Хващат се двете ъгълчета, завиват се навътре и тогава се завива цялата част към връхчето.
Нареждат се в намазана с малко олио тава.
Отгоре се намазват с яйце и поръсват със сусам, ако са сладки; ако са солени - с кетчуп и чубрица, може да се настърже и кашкавал
И тъй като докато се правят, те и втасват, печем на 220-250* около 15 минути.
На кифлите, които ще стават Калцове, върху плънката поръсвам и кетчуп:
за да се получи това - целта е да не изтича плънката,което се случва при мармалад- и шоколадовите
Време на приготвяне: общо 1.5-2ч.
За разновидностите, които правя с това тесто и по този начин:
като се завие с пилешко месо (предварително сварено) и кашкавал, може с кетчуп, може и без, му казваме Бейкър. Тях ги правя на правоъгълници, като готовите и само се намазват с кетчупа.
Плънката може да бъде и
локум,
сирене+яйца,
дробчета с лук-но предварително задушени.
ПП: Да добавя, че е най-добре де се пекат на хартия за печене, тъй като мажейки с яйцето, доста цапа по тавата, след което и загаря. Същото е положението, ако мармалада е по-рядък
No comments:
Post a Comment