( може и с мармалад и орехи)
Ето и от мен една рецепта за кифлички, които също са много вкусни, стават много и издържат дълго време.
Продукти:
1/2 чаена чаша кисело мляко + 1/2 чаена лъжичка сода за хляб;
3 яйца; 1/2 чаена чаша захар; 1/2 чаена чаша олио и брашно, колкото поеме ( да стане меко тесто). Измесва се тесто и се разстила на пласт с дебелина 1 см. Нарявза се на квадрати, които се разделят на диагонал, за да се получат триъгълници.
Плънка:
1. Парчета локум: локумът се нарязва на парчета, които овалваме в малко брашно, за да не се разтопят при печенето, може да се сложи и орехова ядка.
2. Плънка от мармалад + счукани орехи - да се объркат и с кафеена лъжика се слага по малко.
Навиват се кифлички. Намазват се с яйце, поръсват се със захар и се пекат в силно загрята фурна
Локумки, за тези, които постят
Продукти: 15 гр. мая за хляб; 300 гр. олио (1 чаена чаша), 300 гр. хладка вода, брашно, пудра захар, ванилия, локум или мармалад.
Маята се разтваря в хладката вода. Прибавят се олиото и брашното. Замесва се средно твърдо тесто, което може да се точи. Правят се топки, които се разточват с дебелина 0,5 см и се режат на 8 триъгълника. Във всеки се слага парченце локум, което е оваляно в малко брашно и се навиват кифлички. Пекат се и умерена фурна. Още топли се овалват в пудра захар и ванилия.
No comments:
Post a Comment