благодарение на леля ми Станка
Характерна за Кюстендилско и Пернишко
Съставки1 чл мая1чч прясно мляко –топло 1/4 чл сол 1 сл захар 2 вч брашно пресято 4 яйца 1чл сол 6 вч брашно пресято 6 сл затоплено масло 1вч счукани орехи | За сиропа 1 кг захар 1л вода |
Как я приготвих
Започва се с приготвянето на сиропа за да има време да изстине напълно.
Водата се оставя на котлона да заври и се изсипва захарта с непрекъснато бъркане за да не загори на дъното. Когато напълно се стопи се оствя на страна да изстине напълно.
Първите 5 съставки се смесват добре и се оставят на топло докато сместа удвои обема си. Може да се сложи във фурната ако не надвишава 50С. Ако минимума на фурната е над 50С може фурната да се включи за 2-3 мин и да се изключи.
Към така бухналата смес се добавят следващите 3 съставки и се замесва меко тесто. Ш един момент се усеща как тестото става еластично и почти не се залепва за стените. Това значи брашното е достаъчно.
Така полученото тесто се разделя на 6 топки, които се слагат в съд настрани и се завиват с кърпа.
Всяка от топките се разточва на кръг с диаметър около 35 см, намазва се със затопленото масло и се наръсва обилно с орехи. Нареждат се един върху друг с маслото и орехите помежду им.
В така наредените блатове се прави дупка в центъра и започва да се навива от центъра към периферията, като същевремено се изтънява до дебелината на палец. Така се получава една доста голяма окръжност, която се накъсва на небходимата дължина и се нарежда в намаслени тави на разстояние една от друга.
Така подредената в тавите баница се оставя да втаса обратно в леко стоплената фурна.
Когато удвои обема си/напълни тавата се пече в предварително загрята до 225С фурна.
Като се опече се нарязва на парчета и се залива със студеня сироп.
Покрива се и се оставя за около 20 мин да попие и после всяко парче се обръща за да се напои и отгоре.
No comments:
Post a Comment