ПРОЛЕТНА САЛАТА С КИСЕЛО МЛЯКО
Продукти: 1 порция
зелена салата – 80 гр,
пресни краставици – 90 гр,
репички – 20 гр,
кисело мляко – 30 гр,
олио – 10 гр,
чесън,
копър и сол.
Приготвяне: Зелената салата се измива и нарязва на ситно. Краставиците се обелват и нарязват на кубчета, разбъркват се със салатата и се изсипват в салатиера. Залива се с кисело мляко, подправено със счукан чесън, сол, копър и олио. Гарнира се с фунийки от краставица, репички и клонка магданоз.
САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ БЮРЕК
Продукти: 1 порция
пиперки червена капия – 160 гр,
орехови ядки – 40 гр,
олио – 10 гр,
оцет – 5 гр,
чесън и сол.
Приготвяне: Пиперките се изпичат, обелват се, изчистват се от семето и се разрязват на две по дължина. Приготвя се сос от олиото, чесъна, оцета и солта. Пиперките се заливат с него и престояват около 30 минути. Изцеждат се, панират се в счуканите орехови ядки и се нареждат в чиния за салата. Украсява се с клонка магданоз.
КАРТОФЕНА САЛАТА С ЯЙЦА
Продукти: 1 порция
картофи – 120 гр,
зелена салата – 80 гр,
1 варено яйце,
прясно мляко – 20 гр,
репички – 40 гр,
олио – 15 гр,
оцет – 5 гр,
магданоз и сол.
Приготвяне: Сварените картофи се обелват и нарязват на кръгчета. В салатиера се нареждат ветрилообразно листа от зелена салата. Върху тях се подреждат спираловидно картофените кръгчета, предварително осолени и заляти с топло прясно мляко. Отгоре се поръсват със ситно нарязан магданоз, олио и оцет. Около картофите върху листата от салатата се оформя венец от резенчета варено яйце и репички.
МЕШАНА ЛЯТНА САЛАТА
Продукти: 1 порция
пресни домати – 50 гр,
печени пиперки – 40 гр,
печен патладжан – 50 гр,
пресни краставици – 40 гр,
червен лук – 15 гр,
сирене – 30 гр,
маслини – 10 гр,
олио – 10 гр,
оцет – 5 гр,
магданоз и сол.
Приготвяне: Пиперките и патладжаните се изпичат, обелват се и се режат на кубчета, доматите – на резенчета, краставиците – на кубчета, червеният лук – на дъги, магданозът – на ситно. Нарязаният зеленчук се разбърква със солта и се подправя с оцет и олио. Оформя се на купчинка в чиния за салата, отгоре се настъргва сиренето и се украсява с фунийка от печена пиперка, маслина и клонка магданоз.
ПАСТЕТ ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ
Продукти: 1 порция
зрял фасул – 35 гр,
доматено пюре (или лютеница) – 25 гр,
праз – 20 гр,
олио – 15 гр,
оцет – 5 гр,
маслини – 10 гр,
магданоз и чер пипер.
Приготвяне: Свареният фасул, още топъл, се отцежда от водата и се пасира с преса. Кашата се подправя с доматеното пюре, ситно нарязания праз, олиото, оцета, ситно нарязания магданоз и смляния чер пипер. Разбърква се добре, шприцова се в средата на чиния за салата и се украсява с маслини и клонка магданоз. Пастетът може да се използва за приготовление на комбинирани салати, за пълнене на печени пиперки или домати.
No comments:
Post a Comment