Празнична погача Слънце
Продукти:
1 кг брашно
3 яйца
35 гр. мая
1ч. л. сол
1с. л. захар
3/4 пакетче масло (90 гр)
около 500 г прясно мляко (до средно твърдо тесто).
Приготвяне: От всички продукти без маслото и 1 жълтък (който служи за намазване) се приготвя средно твърдо тесто по следния начин: маята се размива в топло мляко с част от захарта и 2-3 с. л. брашно. Оставя се да втаса и с нея се замесва тестото, като се прибавят останалите продукти. Тестото се разделя на 4 части, като 1 част е по-малка. Малкото парче се оформя на топка и се поставя в центъра на намазаната с мазнина тава. Останалите три парчета се разточват на кори и се слепват с разтопеното масло. Нарязват се като торта на 16 равни части, като всяка част се навива на руло, а рулата се нареждат в кръг около центъра на тавата. Оставя се да втаса, намазва се с жълтъка и се пече в умерена фурна.
Празнична погача Слънце 2
Продукти:
1 кг брашно
4 белтъка
1 кофичка кисело мляко
1 ч. лъж. захар
1 суп. лъж. сол
35 гр. мая
Приготвяне: От изброените продукти се замесва тесто и се оставя известно време да втаса. Взема се малка топка от тестото и се оформя малка питка, която се поставя в средата. От останалото тесто се разточва кора, която се намазва с олио. Нарязва се на 16 парчета. Всяко едно от парчетата се навива спираловидно и се поставя около питката. Втасва 1 1/2 часа. Намазва се с жълтъците. Пече се в умерено загрята фурна.
Празнична погача
Продукти:
1 кг брашно
2 яйца
35 гр. мая – 1 пакетче
200 мл хладка вода (газирана вода)
2-3 гр. сол – 1 щипка
1 ч.л. захар
2-3 с.л. олио
300 мл хладко мляко
125 гр. – 1 пакетче масло (или свинска мас)
Приготвяне: В 100 мл прясно мялко натрошете маята и добавете 1 ч.л. захар. Сипете брашно до плучаване на рядка каша. Така приготвения квас престоява на топло докато шупне и удвои обема си.В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче. Добавете щипка сол, 1 яйце и 1 белтък. Изсипете кваса, останалото хладко мляко и хладката вода (или газирана вода).Меси се докато по тестото се появят мехури. След това оформената топка тесто се удря 100 пъти по масата.Отново се омесва и се разделя на 3 равни части. От всяка се разточва кора (правоъгълна) с диаметър 25 см.Вземета първата кора, намажете я с масло и върху нея поставете втората, като също я намажите с масло. Завършете с третата кора, отново намазана с масло.Усучете ги на руло. След това нарежете на 8 равни части и подредете в тавата. Оставете погачата на топло да втасва докато удвои обема си.Отгоре намажете с разбит жълтък с 2-3 капки олио.Пече се около 1 час в предварително загрята фурна на 190 градуса. След изпичане се поръсва със студена кърпа и се завива с кърпа.
Пита хризантема
Продукти:
4 яйца /1 жълтък се отделя за намазване отгоре/
0,5 л прясно мляко
40 гр. – 1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
200 гр. кашкавал
80 гр. масло
Приготвяне: Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са със стайна температура, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното се слагат и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително. Покрива се и се оставя на топло да втаса. Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва – става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Може да се поръси със сусам и се пече при 180 – 200 С около 45 минути – да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето тестото се надува.
Питка „Слънчоглед“
Продукти:
400 г. кисело мляко
200 г. прясно мляко
6 с. л. олио
4 яйца (2та жълтъка се отделят за мазане)
1 1/2 с. л. сол
1/2 с. л. захар
55 гр. прясна мая
брашно 1.500 – 1.750 кг
масло (маргарин, олио) – за намазване
Приготвяне: В хладко мляко се разтваря маята със солта и захарта и 1 – 2 лъжици брашно. Оставя се да втаса, докато маята шупне. След това от останалите продукти – без маслото (или другата мазнина) се размесва меко тесто. Бие се 100 пъти.
Правят се 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло. После се завиват на руло, от което се режат парчета около 4 пръста високи и се нареждат изправени като пънчета в тавата. Оставят се да втаса.Преди печене се намазва с разбитите жълтъци. Може да се наръси със сусам.Фурната не се загрява предварително. Пече се на 180*С, като периодично се проверява дали е готово.
ПЕТРОВСКА ПИТА ПО САМОКОВСКИ
Продукти:
брашно 1 кг,
кисело мляко 250 г,
яйца 3 бр.,
пудра захар 60 г,
сода бикарбонат 1 чаена лъжичка,
сол 1 чаена лъжичка,
олио 20 мл,
жълтък 1 бр.
Приготвяне: В двойно пресятото брашно се прави кладенче и в него се прибавят солта и содата. Отделно яйцата се разбиват със захарта, киселото мляко и олиото и се добавят постепенно към брашното, заедно с малко хладка вода, до получаване на меко тесто. Месенето продължава 10-15 минути до получаване на гладко тесто, което се разстила в намазана с олио тавичка. Отгоре питата се намазва с разбития в малко хладка вода жълтък. Съдът с тестото се поставя при температура 30° С. След 30-40 минути питата се пече в умерена фурна. Готовата пита се поръсва с вода и се завива в кърпа, докато се охлади. Сервира се с мед или сирене.
Плетен великденски козунак
Продукти:
8-9 ч. ч. пресято брашно
2 ч. ч. мляко
50 г прясна мая
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. смлени бадеми
1 ч. л. сол
настърганата кора на 1 портокал
1/4 ч. ч. зехтин
5 яйца
Приготвяне: В купа се слага затопленото мляко, добавя се маята, 1 ч. ч. брашно и 1/4 ч. ч. захар. Покрива се с кърпа и втасва на топло за около час. В голяма купа се смесват останалото брашно, бадемите, солта, останалата захар, портокаловата кора. Прави се кладенче в средата и се добавя първата смес, зехтинът и разбитите яйца. Меси се тесто, докато спре да лепне. Следва второ втасване, но вече за по-дълго време – някъде към 2,5 ч. Тестото се разточва на 4 или 6 рула, в зависимост от тавичките, с които разполагате. Правят се плитки и се слагат в намазнени тавички. Следва трето втасване пак за около 2 часа. Разбива се жълтък с мляко и се намазва повърхността на козунака. Поръсва се със захарта и натрошените бадеми. Пече се в загрята на 180 градуса фурна към 50 мин.
Великденски хляб
Продукти:
4 сварени и боядисани яйца
3 яйца
500 г брашно тип 500
40 г мая
100 г захар
1 пак. краве масло
кората на 1 портокал
щипка сол
1 ч. л. анасон
1 жълтък
50 г сусам
Приготвяне: Разтворената мая с 1 с. л. захар и 6 с. л. топла вода и малко брашно се оставя на топло за около половин час да шупне. Брашното се слага в голяма купа, прави се кладенче, добавя се маята, разтопеното масло, настърганата кора на портокала, захар та, 3 яйца, солта и анасона. Замесва се тестото. Омесва се добре, поставя се в купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса поне за един час. Тогава тестото отново се меси върху набрашнена повърхност. 2/3 от тестото се оформя като продълговата пита и се слага в намазнена правоъгълна тава. Останалата 1/3 тесто се разделя на 4 части и се оформят 30 см-ви рула и после 2 по 2 се сплитат на плитка. С тях се обикаля отстрани основната пита. Отгоре се намазва с разбит жълтък с 1 с. л. вода, ръси се със сусам. Оставя се да втаса отново за половин час. Правят се 4 вдлъбнатини в питата, където се поставят боядисаните яйца. Пече се в загрята фурна на 190 градуса за 40 мин.
Домашен козунак
Продукти:
8 яйца
300 мл прясно мляко
300 г захар
250 мл олио + краве масло (в съотношение 1:1)
3 с. л. ром
кората на 1 лимон
1 кубче мая
1 ч. л сол
1,5 кг брашно
Приготвяне: Подхваща се маята с малко топличко мляко и лъжица захар. Разбиват се яйцата и захарта до побеляване, прибавя се половината от мазнината, а другата половина се оставя за измесване на козунаците. Бие се до стопяване на захарта. След това се прибавят солта, ромът и лимоновата кора и втасалата мая. Отново се бърка до получаване на еднородна смес. Прибавя се брашното и се разбърква добре. Измесва се меко тесто. Оставя се да престои на топло, за да втаса. След около час тестото е готово за размесване. С намазнени ръце тестото се измесва отново като се използва мазнината, която е оставена при месенето. Меси се до поемане на цялото количество мазнина. Тестото се разделя на 6 еднакви по големина топки, които се разточват и се сплитат (2 плитки по 3 топки) 2 козунака. Слагат се в намазнени тавички, поръсват се със захар и се пекат до готовност в загрята фурна.
Обикновен козунак
Продукти:
1 кг брашно
30 г мая
5 яйца
12 с. л. (180 г) разтопен маргарин
250 мл прясно мляко
300 г захар
кората от половин лимон
1 с. л. ром или коняк
щипка сол.
Приготвяне: Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. Маята се размива в част от прясното мляко. Прибавят се по една лъжичка захар и брашно за получаване на кашица. Оставя се на топло да шупне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се останалото прясно мляко, настърганата лимонова кора и ромът. Щом маята шупне, се сипва в кладенчето на брашното заедно с яйчената смес и щипката сол. Замесва се тестото към което постепенно се прибавя и маргаринът. Когато стане готово, тестото се покрива със затоплена кърпа и се оставя да втаса. Оформя се козунак, който се пече в намазана с маргарин тавичка в умерена фурна. Малко преди да се извади, се поръсва със захар и се запича отново докато тя почти се разтопи.
Великденски козунак
Продукти:
18 яйца
900 г захар
3 кг брашно
600 г мазнина (олио, мас, масло)
1 литър прясно мляко
1 лимон
80 г мая за хляб
Приготвяне: Най важно е да се знае, че козунакът трябва да се прави в затоплено помещение.
Първо маята се разтваря в 200 г прясно мляко с 2 суп. лъжици захар и малко брашно. Прави се рядка каша и се оставя да втаса.. След като се надуе леко, се сипва още малко брашно, разбърква се и пак се оставя да втаса.
Пресява се брашното 3 пъти и в него се сипват разбитите яйца, захарта, останалото мляко, настърганият лимон и разтворената мая.
Измесва се тестото около 20 мин и след това още 30 мин., като ръцете постоянно се потапят в затоплена мазнина. Готовото тесто се оставя да втаса 2-3 часа.
Последният етап е да се намажат затоплени съдове с мазнина и да се поръсят с брашно. Козунаците се изплитат и се поставят в съда, като отново се оставят да втасат. Когато са готови за печене, се намазват с разбито яйце и олио и се пекат.
Баница с праз лук
Продукти:
3/4 кг брашно
1 лъж. сол
1 лъж. олио
мас
мая за хляб
за плънката:
2 стръка праз
200 г сирене
Приготвяне: Брашното се изсипва в дълбок съд, прави се кладенче и в него се слагат солта, олиото и маята (маята предварително се разтваря в 2 ч. ч. топла вода). Омесва се меко тесто и се разделя на две части. По-голямата част се разточва и се разстила в намазнена тавичка, така че краищата й да стърчат от нея. Слага се плънка от изпържения преди това праз. Отгоре се слага разточена по-малката част от тестото. По края се слага плънка от сирене и се загъва. Изчакайте 15 мин. и печете в предварително загрята фурна.
Празнична баница с късмети
Продукти:
1 чаена чаша вода
3-4 с. л. олио
2 с. л. оцет
125 г – 1 пакетче масло
300 г сирене
100 г извара (ако нямате заменете с увеличени пропорции сирене и кисело мляко)
6 яйца
3 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол
Приготвяне: Замесете тесто от водата, оцета, солта, олиото и едното яйце. Месете до шупли – поне 10 минути. Оставете тестото да отпочине 20-30 минути, след което разделете на питки, колкото юмрук всяка. Всяка питка намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От три разточете тънка кора, изрежете краищата и я поставете в тавата. За плънката смесете сиренето – натрошено, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко. Тавата се намазва с разтопено масло или олио и се поставя първата кора. Поръсва се с разтопено масло, с плънка и отново кора. За да се завърши баницата в чинията от плънката се разбива последното яйце и със сместа се намазва баницата най-отгоре. Поставя се в затоплена фурна за около 35-45 минути и се пече до зарозовяване. След изваждане баницата се загръща с кърпа докато изстине.
Ако баницата е за Бъдни вечер и ще е с късмети – пригответе, надпишете късметите на листчета хартия, загърнете ги във фолио и подредете между пластовете баница, докато я редите.
Дърпана баница
Продукти:
1 кг брашно
1 с. л. оцет
2 с. л. олио
1 яйце
за плънката:
250 гр сирене
1/2 чаша олио
3 яйца
1 чаша кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
Приготвяне: Замесете средно меко тесто от брашното, оцета, олиото, яйцето и една чаша вода. Разделете тестото на 10 равни топчета. Намажете топчетата с олио и ги оставете да престоят около 15 минути. Сложете на масата чиния и я покрийте с кърпа за хранене. Раздърпайте топчето и го сложете върху чинията. Дърпайте от всички страни, докато стане тънка кора. Напръскайте кората с олио и я поръсете с част от плънката. Плънката направете от натрошеното сирене, киселото мляко, содата за хляб и разбитите яйца. Навийте кората с помощта на кърпата. Поставете в тава. Наредете по този начин всички кори в тавата в кръг и ги поръсете с мазнина. Печете баницата до порозовяване. Поднесете топла или охладена, може и с айран.
Плънка със сирене за Баница
Продукти:
400 гр. кисело мляко,
една кафена лъжичка сода,
5 яйца,
400 г сирене.
Приготвяне: Корите се намазват с разтопено масло, върху тях се разстила плънката и се навиват. Нареждат се кръгово в предварително намазана с масло тава. От плънката се оставя една малка чаша, която се изсипва върху витата в тавата баница. Отгоре се нарязват няколко слайдчета масло. Пече се около 45 минути във фурна, която се включва след поставянето на баницата вътре, а не предварително.
Тиквеник
Продукти:
200 г брашно,
100 г вода,
100 г олио,
500 г тиква,
100 г орехи,
150 г захар,
лъжичка канела.
Приготвяне: От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата се сварява, обелва й се кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и след като изстине, се слага по корите (без най-горната). Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква, смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра захар.
ВИТА СЛАДКА БАНИЦА
Продукти:
брашно – 1 кг,
олио – 200 гр,
счукани орехови ядки – 400 гр.
За сиропа:
захар – 400 гр,
вода – 400 мл,
ванилия.
Приготвяне: От брашното, малко сол, оцет и топла вода се замесва банично тесто, което разделяме на малки топки, завиваме с влажна кърпа и оставяме да престои около 30 минути. След това от всяка топчица точим тънки кори, които леко засушаваме. Корите се ръсят с мазнина и счукани орехови ядки, след което се навиват на руло. Рулата се нареждат в намазана с мазнина тавичка. Печем в умерена фурна до порозовяване на корите. След като се опече и изстине, баницата се залива с горещия сироп (водата и захарта врят около 20 минути и се подправя с ванилия). Похлупваме тавичката с по-голяма тава и държим така, докато сиропът се поеме от баницата. Ако баницата ще се консумира за по-дълго време, в сиропа прибавяме сока на половин лимон.
ТРИЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ
Продукти: 1 порция
брашно – 80 гр,
масло – 20 гр,
сирене – 30 гр,
захар – 15 гр,
червен пипер и сол.
Приготвяне: В плитка тавичка се изсипва брашното и се разстила на тънък пласт. Пръска се отгоре с вода с ръка. Тавичката се разклаща на всички посоки, докато се образуват брашнени гранули. Те се разстилат на хартия, за да се подсушат. Това се прави докато цялото количество брашно стане на гранули. Във вряща подсолена вода се пускат позавехналите топчици и се варят докато омекнат и кашата се сгъсти. Отделно правим запръжка от маслото и червения пипер, с която запържваме готовата триеница. Сервираме топла със сирене и захар
No comments:
Post a Comment