2 вч брашно
1 1/2 чл бакпулвер
1/2 чл сода бикарбонат
1/2 чл сол
1/4 вч масло на парченца
3/4 айран
2 сл разтопено масло за намазване.
1. Включих фурната на 500F
2. Подготвих съставките : Нарязах маслото на парченца и върнах в хладилника. Прготвих си чашата айран, брашното, формичката за рязане, точилката и сухата тава за сладки подложена с алуминиево фолио. Напръсках с брашно плота и приготвих разтопеното масло и четката.
3. Тестото приготвих така. Първо смесих всички сухи съставки. Добавих маслото и бързо омесих докато станат едри трохи. Добавих айрана и леко обърках докато се оформи топка.
4. Изсипах тестото на плота. С набрашнени ръце малко месих докато се поомеси и оформих малка питка с дебелина около 1.5 -2 см. Нарязах ги като всеки път потапях формата за рязане в брашно. Не завъртах формичката докато режех - такава беше инструкцията ;) От остатъците оформих още 2 само с ръце без да ги точа. Сложих ги в тавата близко една до друга. Намазах ги отгоре с разтопено масло.
5. Изпекох ги в затоплена до 500F фурна на втория рафт отдолу нагоре за около 20 мин
No comments:
Post a Comment