Sunday, February 07, 2010

Шарена пита

благодарение на Готварство
(рецептата е от Килифаревския манастир “Рождество Богородично”)

1 кг брашно
10 г мая за хляб
по 1 чаена лъжичка сол и захар
орехови ядки, сушени плодове

Разтрошаваме маята и я разтваряме заедно със захарта в 1 кафеена чашка хладка вода. Като бъркаме с лъжица, добавяме толкова брашно, колкото е необходимо, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло за да втаса. Пресяваме брашното заедно със солта, после го сипваме в кръгла тава и правим в средата “кладенче”, в което слагаме шупналата мая. Като бъркаме отначало с лъжица, а след това с набрашнени ръце, добавяме, 1/2 л хладка вода. Омесваме тестото и слагаме питата в намазнена с краве масло тава. Оставяме я на топло, за да втаса, после я украсяваме с орехови ядки и сушени плодове. Печем питата в умерена фурна. Когато вече е готова, я намазваме с подсладена вода, а след това я допичаме само няколко минути

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation