Десертите са сладки ястия, които се поднасят последни при храненето. Поради това те трябва да бъдат лесно смилаеми. Десертът за дадено меню трябва да е такъв, че да го допълва по продукти и същевременно по възможност да е различен от основното ястие по начина на топлинна обработка.
За да има приятен аромат сладкишът, намажете формата с масло, в което сте сложили малко ванилия.
Жълтъкът за намазване на сладкишите няма да потъмнее, ако му прибавите 3-4 капки лимонов сок или олио.
Тестото поема силните миризми. Ако във фурната сте пекли риба или ястие със силни подправки, трябва предварително да я почистите.
Тестото е изпечено тогава, когато по забодена и извадена от него клечка за зъби не остава тесто.
Преди да поръсите сладкиша с пудра захар, още топъл го намажете с масло. Така ще получите приятен аромат и хубав вид.
Преди да поставите плодовете в сладкиша, оваляйте ги в грис.
Преди да употребите стафиди за сладкиша, ги прегледайте, почистете ги, измийте ги с топла вода и ги натопете в ром. Преди да ги сложите в сладкиша, ги отцедете и ги оваляйте в брашно.
Ако сладкишът е прегорял, оставете го да изстине и тогава внимателно изстържете изгорялото със ситно ренде.
Сладкишът се задържа по-дълго време пресен, ако бъде увит в алуминиево фолио.
За да получите повече сок от лимона, оваляйте го върху масата, като го притискате силно с длани, а след това го сложете в гореща вода за 2 минути.
Лимоните с яркожълт цвят на кората и с големи пори са по-кисели.
Не употребявайте яйца, току-що извадени от хладилника. Дръжте ги известно време на стайна температура.
No comments:
Post a Comment