Рибата е един от най-пълноценните хранителни продукти. Това се дължи на съдържанието на лесно и пълно усвоими белтъчини, на мазнини, богати на ненаситени мастни киселини и витамини А и В. Голямо е нейното богатство на минерални соли и екстрактивни вещества. Човек използва за храна над 250 вида риба.
Тлъстата риба се усвоява по-трудно. Същото се отнася и за солената и за консервираната риба. Изобщо прясната и нетлъста риба се усвоява много добре. Рибата насища по-малко, което се обяснява с по-голямото съдържание на вода.
Рибата трябва да се мие винаги отделно, за да не се омиришат другите продукти. Замърсените от риба съдове трябва да се измиват много внимателно, като накрая е желателно да се почистят с оцет.
Когато чистите риба, посолете ръцете си, за да не се плъзга.
Ако люспите се чистят трудно, потопете рибата за една минута в кипяща вода или я полейте с оцет.
Рибата няма да има неприятна миризма на тиня, ако сипете малко оцет в устата й.
Когато варите риба, прибавете към водата 1 чаша прясно мляко. Месото ще бъде по-крехко и бяло, а специфичната миризма - по-слаба.
Направете няколко разреза върху кожата на рибата. Така тя ще се свари по-бързо и ароматът на подправките ще проникне в месото.
Ако печете рибата, загъната в алуминиево фолио, в кухнята няма да се чувства неприятна миризма.
При съхранение в хладилника е желателно рибата да бъде почистена и
посолена.
Мидите се ядат само ако са съвсем пресни. Пресните миди се отварят веднага щом се сложат да се варят.
No comments:
Post a Comment