Бях ти обещала рецепта за катми
Продукти
500 г брашно.
Около 20 г. мая
щипка захар,
щипка сол,
1 чаена чаша топла вода,
Приготвяне
Разтваряш маята, захарта и солта във чашата топла вод. Бъркаш и докато се получи хомогенна смес.
Изсипваш в купа с 500 г брашно. Бъркаш да стане средно гъста каша, ако стане много гъста разреждаш с малко топла вода или ако имаш, с газирана напитка.
Оставяш за 20 мин да подейства маята на топло.
Правиш катмите като палачинките, но по-дебели. Ако имаш САЧ, на който да ги направиш е чудесно, ако не направо върху котлона, ако имаш с по-голям диаметър, в краен случай в тигана.
Те се печат, а не се пържат, затова, дъното на сача се намазва леко с мазнина.
Катми
2чч брашно
1/2 чл мая за хляб
1 щипка сол
1 яйце
1 2/3 чч вода
Размесваме продуктите, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло, за да шупне. Тестото трябва да има гъстота на боза. Оставяме го да втаса на топло за около половин час.
Пекат се на предварително затоплен и намазан сач или тиган. В топлия намаслен съд сипваме 1 черпак от сместа и печем върху котлона на умерен огън. Обръщаме и опичаме катмата и от другата страна.
КАТМИ
брашно
мая
2ч.л. сол
4 яйца
2ч.л.захар
1.5 литра вода/ може и мляко, но стават тежки/
брашно - докато стане гъсто като боза, а и малко по-гъсто
След като втаса на топло, пека в тефлонов тиган без мазнина. Стават около 25 бр.
Катми
с. Орлов дол, Тополовград
1 пак.мая (от големите - май 40г. пише на тях)
1.5л. вода
щипка сол и брашно за по малко по-гъста гаша от палачинкова.
Забърква се и се оставя на топло да си увеличи обема от 2 до 3 пъти.
Сача се намазва (по наблюдения) с разбити жълтък с масло, като мазането е или с марля, или с парче ябълка или лук, боднати на вилицата.
Като се запекат от едната страна - вижда се, защото цялата е станала на дупчици и побутната отстрани се отлепва, се обръща от другата страна да се запече. След което се намазва с масло и след това кой с каквото му душа иска
No comments:
Post a Comment