Sunday, November 15, 2009

Ястия без месо

 

МАНАСТИРСКА ЯХНИЯ

Продукти: 1 порция

лук – 30 гр,

целина – 15 гр,

арпаджик – 110 гр,

стерилизирани гъби – 50 гр,

ориз- 15 гр,

домати – 80 гр,

маслини – 30 гр,

моркови – 20 гр,

олио – 20 гр,

бяло вино – 20 гр,

магданоз и сол.

Приготвяне: В мазнината се задушават до омекване лука, морковите, целината, нарязани на ситно. Прибавя се арпаджика, изчистените от костилки и нарязани на четири по дължина маслини, гъбите и черния пипер. Зеленчуците се заливат с виното и малко топла вода, посолява се и се оставя да ври на тих огън. Когато зеленчуците омекнат, се прибавя ориза, а като поомекне и той, прибавяме доматите, нарязани на ситно. Ястието се изсипва в тавичка и се запича на фурна, докато остане на мазнина. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

МАСЛИНИ С ПРАЗ И ОРИЗ

Продукти: 1 порция

праз – 250 гр,

ориз – 40 гр,

маслини – 50 гр,

олио – 20 гр,

лимон – 10 гр,

чер пипер и сол.

Приготвяне: Ситно нарязаният праз се задушава в мазнината. Като омекне, се прибавя ориза и се залива с малко топла вода. Изсипва се в тавичка, отгоре се нареждат изкиснатите маслини и се пече във фурната. Преди поднасяне се поръсва с чер пипер и се гарнира с резенче лимон.

КАША С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Продукти: 1 порция

кисело зеле – 250 гр,

брашно – 30 гр,

олио – 20 гр,

чесън и червен пипер.

Приготвяне: Ситно нарязаното кисело зеле и чесънът се задушават в мазнината, докато зелето омекне изцяло. Прибавя се брашното, което се пържи до сипкавост. Подправяме с червен пипер и разреждаме с малко зелев сок. Оставяме добре разбърканата каша да поври на тих огън, докато се сгъсти. Ястието може да се позапече във фурна в пръстен съд.

ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И СИРЕНЕ

Продукти: 1 порция

патладжани – 200 гр,

пиперки сиврия – 40 гр,

лук – 30 гр,

сирене – 30 гр,

прясно мляко – 30 гр,

олио – 25 гр,

1 яйце,

лимон – 10 гр,

магданоз,

чесън и сол.

Приготвяне: Средно големи патладжани се почистват от дръжките и се издълбават от вътрешността. Посоляват се, обръщат се с отвора надолу и се оставят, за да изтече черния и горчив сок. В мазнината се задушават последователно лука, пиперките, издълбаната вътрешност на патладжаните, чесъна, всички нарязани на ситно, докато останат на мазнина. Към тях се прибавя натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. С получената смес се пълнят отцедените патладжани. Нареждат се изправени един до друг в тавичка и се похлупват с кръгчета от домати. Сипва се малко топла вода в тавичката и ястието се пече в умерена фурна. Когато патладжаните омекнат, се заливат със смес от прясно мляко и яйце. Отново се запичат. Сервират се с резенче лимон.

Патетникът е типично за Родопите картофено ястие. Рецептата се е предавала от поколение на поколение до наши дни. Картофите се обелват и се настъргват на ренде. Прибавят се сирене, масло, яйца, джоджен и сместа се обърква добре. По класическия начин се пече в тава върху печка с дърва. След изпичане на долната кора се обръща върху кръг и отново се пече.

Патетник

Продукти:

10 средни по големина картофа (около 1кг)
200 г сирене
100 г кашкавал (сирене)
2 с.л. олио
1 глава лук
2 с.л. краве масло
5-6 скилидки чесън
1 с.л. сух магданоз
1/2 връзка пресен магданоз

Приготвяне: Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло. Объркваме добре сместа и я сипваме в тава.Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути. Патетникът се поднася топъл.

Мързелив пататник

Продукти:

1 кг картофи
2 – 3 яйца
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
сол на вкус

по желание
сирене, кашкавал
черен пипер на вкус
букет от подправки по наш вкус – джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър

Приготвяне: Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате. Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука. Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите. Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна. Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване.

Миш-маш

Миш-маш е вид безмесно ястие, приготвяно от чушки, домати, сирене и яйца, характерно за българската кухня. Съществуват и варианти при които към ястието се добавят и патладжани, лук или моркови.

Приготвяне, сервиране и консумация

Традиционно миш-маш се приготвя от нарязани чушки и домати, които се задушават в загрято олио на умерен огън. Чушките могат да бъдат предварително опечени и обелени или нарязани в суров вид. Към сместа се прибавят яйца и сирене, за да се сгъсти. Възможно е ястието да се приготви също и на фурна.

Обикновено ястието се сервира топло. Възможно е да се консервира за по-дълго време, приготвено само от зеленчуците, като преди консумация се добавят яйца и сирене.

Миш-маш

Продукти:
2 глави лук
1 зелена чушка
3 червени чушки
4 домата
2 скилидки чесън – може и без тях
8 яйца
250 гр. сирене
олио
магданоз за поръсване
сол на вкус
Приготвяне: Нарязваме лука, чушките и чесъна и ги слагаме да се запържат в тиган. Нарязваме доматите на кубчета и ги слагаме и тях да се пържат. Трябва зеленчуците хубаво да се задушат и да омекнат. Чукваме яйцата и натрошаваме сиренето. Бъркаме усърдно. Можем накрая да поръсим с магданоз.

Миш-маш вариант

Продукти:

100 г кромид лук
400 г чушки
200 г домати
4 яйца
100 г сирене
сол
смлян черен пипер
магданоз
копър

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation