Sunday, November 15, 2009

Десерти

 

Ашуре

Продукти:

250 г грухано жито
1 к.ч. захар
1 к.ч. орехи
3 с.л. стафиди
1 с.л. нишесте

Приготвяне: Житото се почиства, измива се добре и се залива със студена вода да престои една нощ. Изсипва се в тенджера заедно с водата и се слага да се свари на умерен огън.

Когато житото омекне, от него се отделя 1/3, а останалото се пасира. Смесват се пасираното жито, цялото жито, прибавят се захарта, портокаловата кора и нишестето, размито в 3 с.л. вода. Варенето продължава до сгъстяване. Накрая се прибавят стафидите. Ашурето се изсипва в намазана с мазнина кръгла форма за кекс. След като се охлади напълно се слага в хладилника за 4-5 часа да се стегне.

Ашуре

Продукти:

класическа рецепта, ритуална, когато се налага да се приготви

500 г жито (грухана пшеница)
200 г захар
100 г орехови ядки
100 г стафиди
40 г нишесте
1 ч. л. канела
2-3 капки розова вода
пудра захар за поръсване и дребни бонбонки

Приготвяне: Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките.

Разпределя се в облени с вода купички или други подходящи съдове, като пластмосови еднократни чашки и се охлажда.

При сервиране купичките се обръщат в чиния, за да изпадне съдържанието им. Ашурето се поръсва със смлени или натрошени печени орехови ядки и пудра захар.

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation