Tuesday, January 12, 2010

Кулинарен справочник

благодарение на svatba.org

Как да си направим кисело зеле през лятото

Вземаме средно голяма зелка и издълбаваме кочана. Слагаме в тенджера 2л. вода, 100гр. оцет и 150гр. сол. да заври. Поставяме зелката в тенджерата да престои 5-8 минути и я изваждаме. Оставяме я да се отцеди.

Как ориза да не се сбие

Вземете необходимото количество ориз, измийте го за да падне праха и полепналото оризено брашно, отцедете го добре и го оставете да поеме останалата влага в него. Поставете го в съдът, в който ще го приготвяте и сложете мазнина (за 500 гр. ориз – 150 гр. мазнина), след което сложете подправките и го оставете 15- 20 минути да поеме част от мазнината. Запържете добре и го сварете така, че да остане с малка част течност, която при изстиването да се поеме от ориза.
Количеството вода за 1кг. ориз е приблизително 2,5- 3 литра вода.

Ако ни липсва даден продукт с какво можем да го заменим?

Бакпулвер (1/2 чаена лъжичка) може да бъде заменен с 3-4 капки ром или коняк.
Доматеното пюре заменя същото количество кетчуп.
Киселото мляко се заменя с прясно, на което слагаме лимонов сок или оцет. Разбъркваме сместа и я оставяме да престои няколко минути преди да я използваме за застройка на яденето.
Ако нямаме нишесте, използваме брашно.
Лимонов сок 1 супена лъжица може да бъде заменен с 1/2 супена лъжица оцет.
Кайма за пълнеж може да използваме същото количество накълцан на дребно салам (кремвирш, наденица).
Мед (1 чаена чаша) може да бъде заменен с 1/4 чаена чаша пудра захар и 1 чаена чаша вода.
Орехови ядки при приготвянето на кейкове можем да сложим овесени. В този случай овесените ядки предварително печем във фурната, докато леко порозовеят. Вместо да ги запечем, можем да ги запържим в малко краве масло.

Какво не знаем за приготвянето на месото?

- Жилавото месо се вари лесно, ако се начука и във водата, в която ще се вари, се сложи оцет или захар.
- Дробът става много вкусен, ако се сложи да престои в прясно мляко, преди да се подготвя за консумация.
- Месото се запазва при горещо време най-добре в студена вода или лед, но задължително във вакуумна опаковка.
- Когато консумирате пилешко месо, отстранявайте кожата. Тя съдържа много мазнини.
- За да стане месото по-крехко, което приготвяте, преди да го изпечете, го накиснете за 1 – 1,5 часа в кисело мляко, след това го изплакнете, поръсете с подправки и пригответе за консумация.
- Пилешкото месо става много по-ароматно, ако, когато приготвяте цяло пиле, го поливате със смес от вино, бира и сок от лимон.
- За да изпечете добре месото, запържете го от всички страни и го сложете да се пече при средна постоянна температура през цялото време на печене.
- За да стане парчето месо по-ароматно, се шпикова и се поставят подправки и цели скилидки чесън.
- Бялото месо от птици ще стане много по-крехко, ако го оставите да престои за няколко часа в кисело мляко, преди да го сготвите.
- Когато приготвяте руло от кайма, можете да сложите каймата върху фолио или наелон за да го завиете много по-лесно.

Полезни съвети за микровълновата фурна

- Използвайте съдове от стъкло, порцелан, керамика, устойчива на висока температура пластмаса, хартия.
- За да проверите дали даден съд става за приготвяне на ястия в микровълновата фурна, го оставете за по-малко от минута в печката. Ако след това може да се държи спокойно с ръка – той е подходящ и може да го използвате.
- Ако затопляте ястия или напитки в буркани или шишета, преди това ги отворете.
- Ако затопляте детска храна, не забравяйте да разбъркате добре ястието преди да го поднесете.
- Ако размразявате кайма, отделяйте периодично размразената част.
- Не слагайте цели сурови яйца, защото се пукат.
- Когато варите картофи, ги подбирайте с приблизително еднаква големина.
- При готвене на ястия с микровълновата печка, използвайте съвсем малко мазнина – така значително ще намалите и калоричността.
- За да се получи равномерно затопляне на ястието, го бъркайте през определен интервал от време.
- Никога не затопляйте продукти, като ги поставяте един върху друг. Разполагайте ги на равни разстояния един от друг.
- На микровълнова фурна не можете да правите запръжки.
- Ако искате да приготвите месо с кафява коричка, използвайте глазури.
- За да почистите микровълновата фурна добре, не е необходимо да използвате препарати. Затоплете 1 л вода в открит съд и след това я забършете.

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation