Месният бульон - когато е напълно готов, а рибният -- в началото на варенето.
Рибата - 15 мин преди пърженето.
Яйцата и зеленчуците - непосредствено преди пърженето.
Картофите - малко преди да са готови.
Месото, печено на скара, се соли накрая, а черният дроб се пече и пържи ненасолен.
Мазните ястия се солят по-обилно. Рибата изисква повече сол в сравнение с месото и птиците.
В студените ястия (майонези, салати) повече, отколкото в топлите, се усеща солта.
Ако все пак сте пресолили ястието - сложете кора хляб или 1-2 нарязани картофа; супата -- сложете 1 кафена чашка прясно мляко или малко ориз; печеното месо - увийте го в мокра кърпа. Поръсете го отгоре с 1 лъжичка сол. Сложете го в захлупен съд. След 1 ч по повърхността на салфетката се образуват кристали, което е признак, че излишната сол е из-влечена.
С КАКВА МАЗНИНА ДА ГОТВИМ
Краве масло - за птици, агнешко месо. гъби, задушени зеленчуци, за пържене на яйца и омлети.
Мас - за печене и готвене на свинско и говеждо месо; яс-тия с прясно и кисело зеле са най-вкусни, когато се приготвят с мас.
Олио - най-добре е да се използва сурово в салати и майонези. В безмесни ястия особено ако се приготвят в тендже-ра под налягане се слага, без да се прави запръжка. Употре-бява се за пържене на мекици, риба, картофи, тиквички.
При много ястия е за препоръчване да се готви с два вида мазнина. Отначало продуктите се задушават в растително масло, а накрая, малко преди свалянето от огъня, се прибавя краве масло.
За да не гранясва олиото, сипете в бутилката малко захар и го съхранявайте на тъмно.
За да не пръска мазнината, когато пържите, сложете коричка хляб или малко сол
No comments:
Post a Comment