Monday, January 18, 2010

ЗА ДА Е ПО - ВКУСНО

 

Поставете ориза в стопеното краве масло, преди да е за-почнало да се загрява, така всяко зърно ще поеме мазнина и няма да се развари. Във водата, с която го заливате, приба-вете няколко капки лимонов сок, за да е бял. Кипнете предварително в малко вода ориза, който ще при-бавите в кюфтетата за яхния или супа. Сложете го още топъл в каймата и я измесете добре.
Две-три минути преди да извадите ястието с ориз от фур-ната, го поръсете със ситно нарязано топено сирене.

Салатата от варени картофи, докато е още топла, залейте с няколко лъжици топло прясно мляко или тръпчиво бяло" вино.
Пригответе салатата вместо с варено с печено цвекло. Поръсете пържената пъстърва или пиле с бадеми, изпържени в малко масло.

Затоплете ястието на водна баня в захлупен съд. От голямо значение за вкуса на храната и напитките е при каква температура се консумират: супи - 37-50 °С; ястия - 37-45 °С; прясно мляко - 16-18 °С; кафе и чай - 42-52 °С; вода - 8-10 °С; минерална вода и газирани напитки - не по-студени от 12 °С.

Когато готвите в тенджерата под налягане, трябва да знае-те, че всички продукти се поставят едновременно, но не бива да заемат повече от две трети от вместимостта й. Те се варят в по-малко вода. защото тя почти не се изпарява, така запаз-ват и витаминното си съдържание. Времето на варене се мери от минутата на завирането (парата започва да излиза през главния вентил). След изключването на електрическия ток варенето продължава още около 30 мин. За да не се променят външният вид и вкусът на ястията, , веднага след приготвянето им в тенджерата под налягане те се прехвърлят в емайлиран или огнеупорен съд. Тенджерата се измива и се подсушава веднага. Вентилът се измива под силна струя вода.

No comments:

Post a Comment

Subscribe Now: standard

Ratings and Recommendations by outbrain

За мен

Tuscola, il, United States
Currently, I am an MBA student at EIU. This blog will follow my studies in Corporate taxation