Предястията се поднасят преди главното ястие. Предястията се включват в менюто за възбуждане на апетита, но не и за нахранване. Затова се приготвят в голямо разнообразие, но в малки количества. Предястията задължително са последвани от поне едно главно ястие и десерт.
Студените предястия се поднасят преди супата, а топлите - след студените, когато не се сервира супа. Когато след студените предястия ще се поднесе супа, се препоръчва в предястията да няма продукти с остър вкус, за да може консуматорът да прецени истинския вкус на супата.
Като предястие се поднасят салати от сурови и топлинно обработени плодове и зеленчуци, осолени и мариновани риби, раци, месо (варено, печено, задушено) от домашни животни и птици, вътрешности (език, черен дроб, мозък, бъбреци), шунка, колбаси, яйца и др., съответно подправени с вкусови и ароматизиращи подправки, ордьоври, сандвичи, канапета, пикантни дребни предястия (хапки, миди, тарталетки и др.), палачинки със солен пълнеж.
Топлите предястия се отличават от второто горещо ястие, включено в менюто, с това, че имат по-остър вкус. Топлите предястия се приготвят по всички начини на топлинна обработка на продуктите.
Предястията се подготвят така, че консуматорът да няма нужда от нож. Обикновено топлите предястия се поднасят в съда, в който са приготвени. Съдовете, в които се поднасят предястията, трябва да са с красива и удобна форма - общи или порционни чинийки.
При домашна обстановка и малък брой хранещи се (2-6 души) предястията се комбинират на общо блюдо, поставено в средата на трапезата, откъдето се сервират. При по-големи тържества и голям брой хранещи се за всеки присъстващ се съставя комплект от еднакви предястия, които се подреждат в отделна чиния.
По-долу са дадени ко-личествата на някои основни продукти, необходими за четири порции:
месо без кости (за печене, пържоли) - 1 кг;
месо с кости (за готвене) -- 800 г;
пиле - около 1,200 кг;
риба - 1 кг;
филе от риба - 600 г;
шунка - 200 г;
прясно и кисело зеле, гъби, картофи - 1 кг;
спанак - 1,5 кг;
зеленчуци за салата - 400 г;
пресни плодове - 600 г.
Непременно трябва да се предвидят и някои трайни продукти, с които бързо и лесно ще приготвите нещо за непред-видени гости: консерви от риба, трайни колбаси, маслини, яйца. Необходимо е да имате в запас по 2-3 кг от основните Продукти: захар, ориз, брашно, олио, тестени изделия, пакет сухо мляко. Тях можете да купувате веднъж в месеца или на 15 дни.
Знайте, че продуктите, макар и поставени в хладилник, имат срок на трайност:
месо: сурово - 2-3 дни: варено - 3-5 дни; смляно - само 12 ч;
риба: прясна - 1-2 дни; варена или печена - 2-4 дни;
зеленчуци: листни - 2-3 дни.
No comments:
Post a Comment